MVRDV ontwerpt Het Podium op het dak van Het Nieuwe Instituut

woensdag 2 maart 2022

Artist impression door MVRDV

Deze zomer krijgt Het Nieuwe Instituut een tijdelijke evenementenlocatie op het dak. Het Podium bevindt zich op 29 meter hoogte en is toegankelijk via een enorme, 143 treden tellende buitentrap. Met de installatie – opvallend roze geschilderd om de zichtbaarheid te vergroten – creëert MVRDV in opdracht van Het Nieuwe Instituut een nieuwe creatieve ontmoetingsplek ter grootte van 600 m2 die te programmeren is door verschillende instellingen en makers uit de stad.

Het Podium biedt een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het Nieuwe Instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren. Nooit eerder was dit dak toegankelijk voor bezoekers. Het Podium gaat op 1 juni van start als festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand en zal daarna tot 17 augustus ook voor andere evenementen worden gebruikt.

Recyclebaar fenomeen

De daken van Rotterdam hebben enorm veel potentie, zeker Het Nieuwe Instituut met zijn kenmerkende pergola. Het ontwerp van architect Jo Coenen en het panoramische uitzicht vanaf het dak inspireerden het ontwerpteam tot een platform op 29 meter hoogte. Met een afmeting van 600 m2 is het platform groot genoeg om verschillende evenementen en bijeenkomsten op te organiseren.

Uitzicht Het Podium MVRDV
Artist impression door MVRDV

Het Podium, gemaakt van steigermateriaal en vloerafwerkingen die later kunnen worden gerecycled, is toegankelijk vanaf de buitentrap, via een lift én via de tentoonstelling The Living Archive of a Studio op de zesde verdieping en waarvan het ook een verlengstuk is. In deze coproductie van MVRDV en HNI zijn de vroege werken van MVRDV op interactieve wijze ontsloten. De installatie symboliseert zowel MVRDV’s agenda om de stad te verdichten en daken beter en anders te gebruiken als de ambitie van Het Nieuwe Instituut tot vermeerdering van kennis over architectuur.

Het Platform biedt uitzicht over de stad, het Museumpark en het door MVRDV ontworpen Depot Boijmans Van Beuningen. De eerste gebruiker van Het Podium is Rotterdam Architectuur Maand die op 1 juni van start gaat. In de looptijd van het festival vormt Het Podium het festivalhart en worden er de hele maand juni lezingen, tours, films en andere activiteiten rondom architectuur georganiseerd. In juli en augustus wordt Het Podium ook opengesteld voor andere activiteiten; van sportlessen en rooftop-diners tot een programma speciaal bedoeld voor kinderen.

Schets Het Podium MVRDV

Rotterdamse dakentraditie

De installatie past in een traditie die MVRDV inmiddels heeft opgebouwd in de programmering van daken; van de Rooftop Catalogue tot de Stairs to Kriterion, de trap naar het Groothandelsgebouw waarmee in 2017 75 jaar Wederopbouw werd gevierd en die ruim 350.000 bezoekers trok. Vlak voor Het Podium opent op 26 mei de Rotterdam Rooftop Walk, een initiatief van de Rotterdamse Dakendagen dat is ontworpen door MVRDV. Deze installatie geeft publiek een maand lang toegang tot diverse daken die normaal gesloten blijven. Het evenement moet een groot publiek laten beleven hoe dakgebruik kan bijdragen aan een betere toekomst voor steden en stadsbewoners. Dit past in de vergevorderde ambitie van Rotterdam om de veelal platte daken in de stad een functie te geven: publiek, waterberging, energieproductie of groen. Ook duurzaamheid is een belangrijke factor. Voor de installatie tijdens de Rotterdam Rooftop Walk wordt het materiaal hergebruikt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Geef elk gebouw een smoel'

13 jun om 08:00 uur
Een overkokende economie. Materiaalprijzen en uurtarieven die de pan uitrijzen. Een vurige wens naar betaalbare…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aanleg van groen, biodivers dak met waterberging op de Doelen voltooid

9 jun om 08:44 uur
Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is bedekt met 2.581m² groen. Dat is net zo groot als 10…
Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdam Rooftop Walk geopend

1 jun om 16:26 uur
Op Hemelvaartsdag is de Rotterdam Rooftop Walk feestelijk geopend voor bezoekers. Zij durfden de wandeling aan op…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘De architect moet zich afvragen: voor wie bouw ik en voor hoe lang?’

1 jun om 09:21 uur
Praat je in wetenschappelijke sferen over de gevel, dan is Ulrich Knaack niet weg te denken. Knaack, hoogleraar…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Gevels & Daken 2022 is verschenen

27 mei om 08:00 uur
De tweede editie van Stedebouw & Architectuur in 2022 is verschenen. In deze editie staat de 'next-generation…
Lees verder »
descriptionArtikel

De invloed van gaming op de digitalisering van de gebouwde omgeving

24 mei om 13:21 uur
Epic Games ontwikkelt een van 's werelds grootste games, Fortnite, en is ontwikkelaar van de Unreal Engine, een…
Lees verder »