MVRDV lanceert visie zelfvoorzienende vallei in Armenië

donderdag 13 januari 2022
In opdracht van de Armeense DAR Foundation for Regional Development and Competitiveness verduurzaamt MVRDV de 34.000 hectare tellende Gagarin Vallei. In deze vallei komen straks 10.000 plantensoorten tot wasdom op even zoveel kavels. Met dank aan innovatieve voorzieningen en toekomstbestendige woningen, waaronder 12.000 nieuwe huizen, wordt de vallei een ideale uitvalsbasis voor duurzame landbouw, ecotoerisme en een nieuwe generatie jonge Armeniërs.

Beeld door MVRDV

De Armeense Gagarin Vallei – vernoemd naar kosmonaut Joeri Gagarin – ligt vlakbij het Sevanmeer, het grootste meer van de Kaukasus. Het gebied, 50 kilometer van hoofdstad Yerevan, is omringd door bergen en telt verschillende dorpen met in totaal circa 11.000 inwoners. Het landschap bestaat uit een lappendeken van stukken grond, waarvan ongeveer een derde in bezit is van de lokale gemeenschap.

Omarm de geschiedenis

De vallei is nu nog onderbenut. In opdracht van DAR Foundation for Regional Development and Competitiveness, een Armeense non-profit organisatie, ontwierp MVRDV een visie voor het gebied waarin de potentie van de vallei wordt geoptimaliseerd en er diverse voorzieningen worden toegevoegd. In samenspraak met lokale partijen zal de vallei worden getransformeerd in een toekomstbestendig landschap dat geschikt is voor duurzame landbouw op zowel kleine als grote schaal. De Gagarin Vallei wordt straks niet alleen aantrekkelijker voor bewoning, maar zal ook een ideale plek zijn voor duurzame recreatie, waar mensen naar hartenlust kunnen wandelen, hiken, fietsen en paardrijden.

Rivier in Gagarin Valley

De eerste stap richting deze zelfvoorzienende vallei is het omarmen van de geschiedenis van het gebied. De 10.000 bestaande kavels blijven behouden en zullen worden versterkt door de grenzen ertussen met groen te omzomen, wat de basis zal vormen van de vallei. De bewatering van het vrij droge gebied zal worden verbeterd door de grenzen ertussen te bekleden met waterkanalen, openbare paden en groen, een ingreep die verdamping vermindert en waterbuffers vergroot.

Tuin van Eden

Op elke kavel zal in de getransformeerde vallei een andere soort worden verbouwd. Een manier om biodiversiteit te stimuleren en het landschap visueel aantrekkelijker te maken. Binnen bestaande structuren worden extra wandel- en fietspaden gecreëerd. Ook de waterhuishouding zal worden verbeterd: zo vormt het herstel en uitvergroting van de waterloop in de Hrazdan-rivier een belangrijk onderdeel van de visie. Daarnaast kunnen waterreservoirs in de bergen en andere waterbronnen worden gebruikt om de landbouwgrond te irrigeren.

Landbouw Gagarin Valley

"Toen Joeri Gagarin als eerste mens rond de aarde vloog, zag hij – net als vele astronauten na hem – onze planeet vanuit de ruimte als een huis dat extra zorg nodig heeft. Ik deel die zorg", zegt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV. "Het stimuleren van de biodiversiteit, het verbeteren van de waterhuishouding en het ecosysteem is van groot belang voor de toekomst van de Gagarin Vallei en de rest van de wereld. De vallei kun je vergelijken met een serie testvelden voor de 10.000 soorten die daar straks zullen bloeien. Een duurzame Tuin van Eden."

Agrocentrum

De dorpjes in de vallei bestaan deels uit woningen die stammen uit de Sovjettijd. Deze worden straks geïntegreerd in de nieuwe bebouwing. Deze nieuwe woningen zullen worden gebouwd volgens de traditionele Armeense bouwwijze, met groene, begroeide daken. De 10.000 tuinen vormen samen een mozaïek waar verschillende voorzieningen zijn gepland die het extra aantrekkelijk zullen maken om de vallei te bezoeken of er te wonen. In de visie worden een markthal, een commercieel centrum en een centrum voor de kunsten voorgesteld. Deze kunnen worden gecombineerd met een verzonken stadion voor 4.500 bezoekers.

Agro Center

Het hart van de vallei zal worden gevormd door een educatief ‘Agrocentrum’, waar dichte bebouwing omheen komt, gestapelde huizen die samen verticale dorpen vormen. Maas: "We hebben een bol ontworpen die als mini-planeet fungeert. Waar de klaslokalen een bolvormige leegte
omringen, waar alle diersoorten van de vallei en omgeving te zien en te volgen zijn. De bol zal worden omringd door een centraal park dat alle soorten van de vallei bevat. Een wetenschappelijk arboretum dat wordt weerspiegeld in de bol. Gagarin zou het prachtig hebben gevonden, denk ik."

MVRDV’s visie voor de vallei past goed bij de landelijke ambitie van Armenië, dat biologische landbouw financieel wil ondersteunen en inzet op meer toeristen: in 2026 wil het land zo’n 2,5 miljoen toeristen per jaar trekken. De getransformeerde Gagarin Vallei zal hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Gagarin Valley huizen

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »