Multifunctionele parkeergarage in Rotterdam is toekomstbestendig en veilig

woensdag 15 juni 2022

De parkeervakken krijgen een contrasterende kleur ten opzichte van de rijbanen, voor rust en overzicht.

De nieuwbouw van GAMMA P+R Noorderhelling in Rotterdam, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling Stadionpark/Feyenoord City, is een feit. De multifunctionele parkeergarage zet op verschillende manieren in op toekomstbestendigheid en veiligheid. We spreken Machiel Regtvoort van Triflex en Willem de Winter van gemeente Rotterdam over de ambities voor het gebouw en de realisatie.

Afgelopen februari [2022, red.] werd de gloednieuwe P+R geopend. In het gebouw vinden we niet alleen 500 parkeerplaatsen met 18 laadpalen voor EV, maar treffen we in de plint ook een kersverse GAMMA. In de overzichtelijke en veilige parkeergarage, ontworpen door architectenbureau Wim de Bruijn, kun je voortaan veilig en eenvoudig je auto kwijt. Daarnaast ben je met behulp van het openbaar vervoer binnen een mum van tijd in het centrum of word je toeschouwer van een spannende voetbalwedstrijd in het aangrenzende Stadion Feyenoord, De Kuip. De multifunctionele parkeergarage past goed in de gebiedsontwikkeling én vult de ambities in om de stad autoluw te maken. De Winter: “We maken het eenvoudig om de auto te parkeren en snel in het centrum te komen met het openbaar vervoer. De locatie sluit goed aan bij de andere strategische locaties zoals Kralingse Zoom, Slinge en Meijersplein.”


Triflex ProPark systeem
Het Triflex ProPark systeem zorgt voor de Gamma P+R Noorderhelling voor een volledig gewapend, scheur overbruggend afdichtingssysteem van parkeervloeren en hellingbanen met een verhoogd risico op scheurvorming. Het systeem is naadloos en volledig waterdicht, van belang om het gebouw tegen steeds extreme weersomstandigheden te beschermen als gevolg van klimaatverandering. Op het vlak van veiligheid en esthetiek zijn er verschillende structuurmogelijkheden en kleurvariaties mogelijk, om een veilige antislip en informatieve afwerking van de parkeervloer te realiseren.


Meervoudige duurzaamheid

Bijzonder aan het gebouw zijn de verschillende manieren waarop duurzaamheid is ingevuld. Zo is gebruikgemaakt van ledverlichting, binnenin het gebouw én rondom. Zo is het pand in de avonduren goed zichtbaar en kan de kleur van verlichting worden aangepast, bijvoorbeeld als er wedstrijden worden gespeeld in de Kuip. Daarnaast wordt ingezet op de toekomstbestendigheid van de parkeervoorziening, waarover Regtvoort vertelt: “We willen dat de parkeergarage een lang leven beschoren is en dat de veiligheid langdurig wordt geborgd. Dan is het essentieel om te kiezen voor een vloersysteem dat die voorwaarden volledig invult.” 

GAMMA P+R Noorderhelling
De multifunctionele GAMMA P+R Noorderhelling zet in op toekomstbestendigheid en veiligheid. 

Soepel proces

Architect Wim de Bruijn benaderde Triflex al in 2019, in een vroegtijdig stadium van het ontwerpproces. “Hierdoor konden we meedenken over de mogelijke oplossingen om tot een toekomstbestendig en veilig gebouw te komen, dat ook een unieke esthetische uitstraling heeft.” Volgens Regtvoort is de vroege aansluiting een belangrijke reden om tot de beste oplossing te komen. “Het is heel belangrijk om verschillende routes met elkaar door te nemen, snel eventuele knelpunten te signaleren en tot een optimale invulling te komen.” Triflex nam de rol op zich van adviseur en leverancier. “Zo leveren we onze bijdrage in technische advisering, uitstraling en kleur.” De Winter sluit zich aan bij de opmerking over de waarde van het vroegtijdig gezamenlijk overleggen: “Dat is een van de redenen waarom het project zo soepel is verlopen. Het wordt steeds meer gemeengoed, we zien dit nu bij de meeste parkeergarageprojecten plaatsvinden. Dan praten we onder andere met de architect en projectontwikkelaar en weten we vroegtijdig eventuele knelpunten op te sporen en te tackelen.”


Duurzame samenwerking Triflex en Gemeente Rotterdam
De samenwerking tussen Triflex en gemeente Rotterdam is met recht ‘duurzaam’ te noemen. De Winter: “Voor meerdere parkeerlocaties zijn we overgegaan naar systemen van Triflex, omdat we overtuigd zijn van de impact op onze duurzaamheidsambities. Dat betreft ook vloerrenovaties, zoals bij Oude Haven en Beverwaard. Daarnaast voorzien we alle garages van ledverlichting en nemen we afscheid van traditionele vormen van verlichting. Dat is niet alleen energiezuiniger, maar zorgt ook voor meer veiligheid. We willen onder meer verkeersveiligheid en persoonlijke veiligheid borgen en dan is overzichtelijkheid en goede bewegwijzering een sleutel. 


Bescherming tegen water

Er werd gekozen voor een scheur overbruggend systeem, deze is waterdicht en gewapend met membraan. “Het is vanzelfsprekend van levensbelang dat de GAMMA beschermd blijft tegen water, ook al rijden er auto’s over de laag boven de winkel”, vervolgt Regtvoort. “Als er wedstrijden gespeeld worden in De Kuip, staat de P+R vol en is de mate van mechanische belasting erg hoog. De afwerking moet daartegen bestand zijn.” De driedeks parkeergarage heeft als toplaag een open parkeerdek. “Dat parkeerdek krijgt te maken met allerlei externe factoren”, gaat Regtvoort verder. “De vloerafwerking moet dus bestand zijn tegen een hoge mate van thermische belasting, water en mechanische belasting, met als doel de onderliggende constructie en ruimte te beschermen. We passen het Triflex ProPark systeem toe in twee verschillende varianten. Een voor de horizontale parkeervloeren en een voor de hellingbanen. De toegepaste parkeerdaksystemen, op basis van polymethylmethacrylaat (PMMA), hebben duurzame eigenschappen [zie kader, red.], zijn slijtvast en bieden voldoende grip.” 

GAMMA P+R Noorderhelling
De parkeergarage wordt tegen steeds extreme weersomstandigheden beschermd. 

De Winter benadrukt het belang hiervan: “Veiligheid in het algemeen is een belangrijk focuspunt, maar waterveiligheid is een bijzondere pijler. Het is een absolute must dat de garage waterdicht is, vooral vanwege de multifunctionaliteit van het pand.” Naast veiligheid en duurzaamheid werd goed gekeken naar hoe esthetiek optimaal kan worden ingevuld: mooi is ook duurzaam. “Dat vullen we onder andere in door de parkeervakken een contrasterende kleur te geven ten opzichte van de rijbanen, zodat er rust en overzicht is voor de gebruikers van de parkeergarage. Verder is de bewegwijzering duidelijk en is de verlichting aan de buitenzijde van het pand niet alleen veilig, maar ook waardevol op het vlak van esthetiek. De ambities waren om de P+R veilig, functioneel en esthetisch aangenaam te maken en ik vind dat we daarin zijn geslaagd.”


Voorbereid op de toekomst: van 18 naar 100 laadpalen
Dat de GAMMA P+R Noorderhelling voorbereid is op de toekomst, blijkt wel uit de mogelijkheden om op te schalen in de voorziening voor elektrische laadpalen: op dit moment zijn er 18 om je elektrische voertuig (EV) mee te laden, maar er is voldoende capaciteit om op te schalen naar 100. De Winter ziet het aantal elektrische auto’s groeien. “Het wordt steeds meer de standaard en de komende jaren gaan we een grotere vraag zien naar elektrische laadlocaties. We zien nu al dat onze parkeergarages die elektrisch laden faciliteren, mensen met EV’s aantrekken om te parkeren. Een garage met één laadpunt dat een relatief lage bezetting had, werd met 24 elektrische laadpunten ineens veel aantrekkelijker, want de helft van de laadpunten is continu bezet. Elektrisch laden kan er dus ook voor zorgen dat een parkeerlocatie aantrekkelijker wordt.”


Cover S&A GD 2022Dit artikel verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Gevels & Daken van 2022, die op 27 mei 2022 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuw experience center voor Hager Nederland in ‘s-Hertogenbosch

25 mei om 09:05 uur
Hager Nederland heeft haar nieuwe experience center op bedrijvenpark De Brand in ’s-Hertogenbosch volledig in…
Lees verder »
descriptionArtikel

KAAN Architecten voltooit elegante halfhoge torens voor wooncomplex De Zalmhaven

16 mei om 10:00 uur
De Zalmhaven is een hoogwaardig wooncomplex, ontwikkeld door AM & Amvest, op een locatie naast de voormalige…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tips en tricks bij het ontwerpen van fietsparkeergarages

13 mei om 14:28 uur
Parkeren is niet alleen een belangrijk onderwerp voor automobilisten: ook fietsers hebben behoefte aan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Unieke combinatie erfgoed en duurzame nieuwbouw op zonnig Mallorca

21 mrt om 10:00 uur
MVRDV en GRAS Arquitectos transformeren El Terreno in Palma de Mallorca tot groene en duurzame woonwijk. Palma’s…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Bocht: een compacte community voor de hedendaagse stad

16 mrt om 10:24 uur
Woongebouw De Bocht op het Cruquiuseiland in Amsterdam Oost is opgeleverd. In opdracht van Amvest ontwierp LEVS…
Lees verder »
descriptionArtikel

Officiële opening van door LIAG ontworpen Gymzaal Heijplaat

16 mrt om 09:44 uur
De nieuwe gymzaal op Heijplaat is officieel geopend. Het is een van de projecten om de maatschappelijke…
Lees verder »
descriptionArtikel

Spaarndammerhart van Korth Tielens en Marcel Lok wint Zuiderkerkprijs

17 dec 2021
De gemeente Amsterdam heeft de Zuiderkerkprijs toegekend aan het project Spaarndammerhart van Korth Tielens…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitstraling en comfort van parkeergarages

13 dec 2021
Waar denkt u aan bij de term ‘parkeergarage’? De uitstraling en het comfort van een parkeergarage zijn van grote…
Lees verder »