Monumentale Werkspoorhal wordt historische hart van Oostenburg

woensdag 15 december 2021
De historische Werkspoorhal op stelplaats 3 op Oostenburg wordt het hart van de nieuwe woonwijk in Amsterdam. Na ontmanteling is de bouw en daarmee de restauratie van het gemeentelijk monument ingeluid door Projectontwikkelaar VORM en aannemer Homines Bouw. De nieuwe Werkspoorhal – naar ontwerp van OZ Architect - vormt na oplevering dé centrale ontmoetingsplek met verbindende functie voor bewoners en bezoekers.

In het stedenbouwkundige plan is het monument van alle zijden benaderbaar en openbaar toegankelijk. Zo krijgt de Werkspoorhal een prominente en maatschappelijke rol in het hart van de nieuwe ontwikkelde buurt. De hal met kathedrale afmetingen heeft een geschiedenis als maaklocatie voor treinlocomotieven en scheepsmotoren. Na oplevering zijn rondom de Werkspoorhal diverse horeca gevestigd in de omliggende plinten. Hier is ruimte voor vijf horecazaken, die terras houden in de Werkspoorhal. Daarnaast functioneert de hal na oplevering als hotspot voor diverse programma’s, zoals (food)markten, concerten en (kunst)tentoonstellingen.

Restauratie met behoud van historische waarde

De zware staalconstructie en een groot deel van de gekleurde buizenwanden van de Werkspoorhal blijven behouden. “Samen met de staalconstructie blijft de historische functie heel herkenbaar, ook na de restauratie”, vertelt Amélie Jageneau, Junior projectontwikkelaar bij VORM. “Bovendien worden de daklichten in ere hersteld en voorzien we het dak van een nieuwe dakbedekking en PV-panelen.” Om de hoogte te accentueren en tegelijkertijd de leefbaarheid van de Werkspoorhal te optimaliseren, worden grote glazen gevels toegepast. Met de hoge glazen puien wordt de Hal als licht, luchtig en prettig ervaren. Bij oplevering wordt de hal voorzien van nieuwe hangardeuren die het industriële karakter en de hoogte extra benadrukken.

Duurzaamheid centraal

In de ontwikkeling van eiland Oostenburg heeft duurzaamheid prioriteit. VORM geeft de leefbaarheid van de plek een boost met de herontwikkeling van bestaand vastgoed, in combinatie met nieuwbouw. Bestaande materialen worden duurzaam hergebruikt. Totaal wordt er 445 ton aan CO2 bespaard in de totale gebiedsontwikkeling, dankzij de toepassing van Urban Mining Concrete van New Horizon. 

Ook sociale duurzaamheid krijgt een plek: er is ruimte voor de gemeenschap om diverse sociale initiatieven te starten. Woningen zijn er beschikbaar voor iedereen: van sociale huur, tot middenhuur én hoger segment koopwoningen. Inclusiviteit is voelbaar. Hier wordt een duurzame stad gecreëerd.

Ontwerp en de uitwerking

OZ Architect ontwierp de transformatie met respect voor de essentie van de bestaande hal. In een bouwteam onder leiding van VORM en de hoofdaannemer Homines Bouw heeft ingenieursbureau Kooij en Dekker het DO uitgewerkt in een Technisch Ontwerp waarbij de productkennis van gespecialiseerde onderaannemers Bentstaal, Alkondor, Velux en Glasimpex al zijn meegenomen.

Homines Bouw is tevens hoofdaannemer van de 4 appartementenblokken aan de Oostzijde van de Werkspoorhal. De oplevering van dit deel van Oostenburg staat gepland eind 2022.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Aeres Hogeschool - duurzaamheid in de breedste zin van het woord

18 mei om 10:52 uur
Om goed na te kunnen denken en je optimaal te ontwikkelen is de omgeving van groot belang. Een duurzame…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

18 mei om 00:01 uur
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Clusius College maakt werk van groene en duurzame huisvesting

26 apr om 15:08 uur
Clusius College vestiging Hoorn gaat flink op de schop. Van de twee gebouwen wordt het vmbo-gebouw aangepast aan…
Lees verder »

3 aanbevelingen voor het duurzaam verlichten van een woonwijk

26 apr om 09:15 uur
Het verlichten van openbare plekken is belangrijk: het draagt bij aan de veiligheid in zowel het verkeer als op…
Lees verder »
descriptionArtikel

Herontwikkeling kantoorgebouw De Ster tot woningen van start

25 apr om 11:59 uur
Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter is als gedelegeerd ontwikkelaar in opdracht van en in samenwerking met…
Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP en K+H winnen prijsvraag duurzame woontoren HafenCity

25 apr om 10:37 uur
KCAP en K+H hebben, in samenwerking met Transsolar KlimaEngineering, PML Lange en WTM Engineers, de eerste prijs…
Lees verder »