Monument van het Nieuwe Bouwen

donderdag 23 december 2010
timer 2 min
Sanatorium Zonnestraal, een recente NAi uitgave, beschrijft de bijzondere geschiedenis van het sanatorium. Het boek gaat tevens in op de restauratie.

(Inter)nationale deskundigen gaan in op de ontstaansgeschiedenis van het Zonnestraalcomplex, het landschap en de architectonische, technische, landschappelijke en bestuurlijke aspecten van het restauratieproces. Het resultaat is een kleurrijk portret van een monument van het Nieuwe Bouwen.

 

Voormalig sanatorium Zonnestraal is een rijksmonument van internationale betekenis en een wereldwijd icoon van het Nieuwe Bouwen. Het in 1925 door architect Jan Duiker in samen werking met Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga ontworpen gebouw wordt internationaal beschouwd als een van de hoogtepunten van de architectuur van de twintigste eeuw.

 

De witte gebouwen van beton, staal en glas werden in 1928 in gebruik genomen in de verwachting dat ze een beperkte periode dienst zouden doen.

 

Begin jaren zestig verviel het complex tot een ruïne. In 2009 zal de restauratie van het complex, uitgevoerd door de architecten Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge, worden voltooid. De strijd om erkenning van de onvergankelijke waarde van Zonnestraal en de complexe restauratie leest als een spannend boek, maar vormt ook een cruciaal dossier voor de omgang met jonge monumenten.

 

Sanatorium Zonnestraal

Geschiedenis en restauratie van een modern monument

Paul Meurs en Marie-Thérèse van Thoor (red.)

280 blz.

ISBN 978-90-5662-695-2,

45,00 euro

www.naipublishers.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel