Miljoenen euro's voor locale energieinitiatieven

donderdag 24 maart 2011
timer 2 min
Decentrale energieopwekking is een groeimarkt. Maar veel initiatieven lopen averij op. De regelgeving is weerbarstig. Kennis ontbreekt. En de financiering gaat moeizaam. RELocal wil daarin verandering brengen.

RELocal ondersteunt lokale duurzame energieinitiatieven van particulieren, woningbouwcorporaties, overheden (o.a. provincies) en netwerkbedrijven. Knelpunten wegnemen is een van de taken zegt Jan Schouw, secretaris RELocal.

 

Financiering

Schouw wijst op de financiering:  “Groenfondsen zijn op zoek naar investeringen. Ook provincies beschikken over veel geld (door verkoop van energiebedrijven). Deze partijen willen samenwerken met allianties, een particulier initiatief is te kleinschalig. Door initiatieven te clusteren word je aantrekkelijk voor deze partijen om te investeren. Zo komen miljoen euro's vrij voor lokale energieinitiatieven.”

 

HVC in Alkmaar

RElocal werkt aan verschillende projecten in het land. Veelbelovend is een coproductie met HVC in Alkmaar, een energie- en afvalnutsbedrijf die zich behalve op afvalinzameling en grondstoffenmanagement sterk richt op verduurzaming van de energievoorziening van de in HVC deelnemende overheden. Naast windenergie, zonne-energie en bio-energie ontwikkelt HVC warmtenetten en installaties voor de productie van groen gas uit gft-afval.

 

Provinciaal duurzaamheidsbedrijf

RElocal is ook betrokken bij het opzetten van een provinciaal duurzaamheidsbedrijf in Flevoland. In Zwolle helpt Schouw en zijn team bij het organiseren van een lokaal energiebedrijf in Vinex wijk Stadshagen en in de wijk Hessenpoort. In opdracht van provincie Utrecht checkt RElocal een lijst van veertig initiatieven op validiteit.

 

www.relocal.nl

 

In het themanummr Duurzaam Bouwen van Stedebouw & Architectuur, dat eind april verschijnt, staat een uitgebreid interview met Jan Schouw, RELocal. Voor meer informatie, ook over duurzaam bouwen, kijk op www.stedebouwarchitectuur.nl

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel