Miljarden extra omzet voor bouwkolom

maandag 30 mei 2011
timer 2 min
De tijdelijke BTW-verlaging die op 1 oktober 2010 is ingegaan en weer afloopt op 1 juli 2011 zal de bouw- en installatiesector €2,2 miljard extra omzet op leveren. De Tweede Kamer heeft echter op dinsdag 24 mei 2011 een motie voor verlenging verworpen. Van de 2,2 miljard euro neemt de aannemerij het grootste deel voor haar rekening, maar de afbouwers profiteren het meest.

Hier bovenop geeft nog eens 78 procent van de bedrijven aan dat zij een verlenging van deze regeling willen. Het effect van de regeling bij de woningeigenaren is ook duidelijk merkbaar: 19 procent heeft de afgelopen 7 maanden een klus laten uitvoeren als gevolg van deze regeling. Dit blijkt uit onderzoeken van USP Marketing Consultancy die in de maand mei zijn uitgevoerd onder 400 professionals en 500 consumenten.

 

Extra omzet voor de sector
Bijna de helft van alle bedrijven (44 procent) werkzaam in de bpuwsector heeft baat gehad bij deze regeling in de zin dat zij opdrachten hebben gehad die voor deze regeling in aanmerking kwamen (84 procent) en het heeft hen extra omzet opgeleverd (52 procent). Het is met name de aannemerij die het grootste deel voor haar rekening neemt van deze €2,2 miljard, te weten €1,4 miljard. Kijken we echter naar de boost die de regeling gegeven heeft aan de gehele sector, dan heeft het met name extra omzet gegenereerd voor de afbouwsector (+9 procent) en voor de aannemerij (+6 procent).

 

Woningeigenaren
Dat deze extra omzet bij de professionals is terecht gekomen, blijkt ook wel uit het onderzoek onder de consumenten (WoonOmnibus). Van alle woningeigenaren die de afgelopen 7 maanden iets aan hun huis hebben laten verbouwen (19 procent), zegt 19 procent dat deze verbouwing tot stand is gekomen als gevolg van deze tijdelijke regeling. Nog eens 19 procent geeft aan dat deze regeling voor hen het laatste zetje gaf om de verbouwing uit te laten uitvoeren.

 

Verlenging van de BTW-regeling gewenst
Veel bedrijven geven aan dat de regeling, die op 1 juli dit jaar afloopt, wat hen betreft verlengd mag worden (78 procent). Belangrijkste redenen hiervoor zijn dat hun orderportefeuille na 1 juli sterk terugloopt en dat zij nog lang niet het niveau van voor de crisis hebben bereikt. Maar liefst 43 procent van de bedrijven geeft aan dat zij te maken hebben met een teruglopende orderportefeuille, mede ook doordat zij op dit moment veel aanvragen krijgen om opdrachten voor 1 juli af te ronden (47 procent).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel