Meeste gemeenten besteden nooit architectuuropdracht Europees aan

vrijdag 15 oktober 2010
timer 3 min
Onderzoek Vijf jaar Europees aanbesteden van architectuuropdrachten.
Bij de landelijke manifestatie Bouwen op Ambitie, voor de nieuwe gemeentebestuurders ruimtelijke ontwikkeling van Nederland, presenteerde Architectuur Lokaal het onderzoeksrapport Vijf jaar Europees aanbesteden van architectuuropdrachten. Medio 2010 besloten de ministers van VROM, OCW en EZ om het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden, op advies van de Rijksbouwmeester, te continueren bij Architectuur Lokaal. Het onderzoeksrapport en het hierin opgenomen onderzoek is een eerste concreet resultaat van dit recente besluit. Het stelde het Steunpunt in de gelegenheid alle ontwikkelingen rondom de Europese aanbestedingen van architectuuropdrachten sinds de inwerkingtreding van het Besluit Aanbestedingsregels Overheidsopdrachten (BAO 2005) te bundelen. Hiermee ontstaat een tamelijk volledig overzicht van de ontwikkelingen sinds de implementatie van de nieuwe wetgeving in de praktijk.

 

Eisen en criteria in de aanbestedingsprocedures blijven een heet hangijzer. Zo publiceerde de BNA zijn laatste twee persberichten over de gang van zaken onder de titels Zorgwekkende ontwikkelingen bij Europese aanbestedingen en Kosten voor aanbestedingen architectendiensten rijzen de pan uit. Het gaat zeker nog niet goed genoeg, maar geconstateerd kan worden dat er voorzichtig sprake is van verbeteringen. Hoewel de uitkomsten in dit rapport voor een groot gedeelte overeenstemmen met de eerder door het Steunpunt gepubliceerde deelrapporten, verschillen de uitkomsten op een aantal punten significant van reeds verschenen publicaties. Het Steunpunt is ervan overtuigd, dat de acties van alle partijen die zijn betrokken, hieraan een bijdrage hebben geleverd. Dat blijft van belang, omdat het aanbesteden nog lang geen gemeengoed is. Ruim de helft van de 430 Nederlandse gemeenten (235 gemeenten) heeft nog nooit een Europese aanbesteding voor een architectuuropdracht gedaan, terwijl de ervaring in de overige 195 gemeenten veelal beperkt is tot een enkele aanbestedingsprocedure.

 

In het onderzoek kunt u de ontwikkelingen volgen. Het betreft alle nationale en Europese aanbestedingen voor architectendiensten plus alle aanbestedingen voor werken met een ontwerpcomponent. Het onderzoek strekt zich uit over vijf jaren: van 16 juli 2005 (inwerkingtreding BAO) tot 1 augustus 2010. Het Steunpunt analyseerde alle opdrachten uit deze periode die openbaar aangekondigd werden op de Aanbestedingskalender en/of TED. Hiernaast biedt het Steunpunt, in vervolg op het jaaroverzicht van 2009 zoals dat begin dit jaar is gepubliceerd op de website van het Steunpunt, een apart overzicht van het verloop van de architectendiensten over de periode 1 januari tot 1 augustus in 2010.

 

Alle gegevens kunt u nalezen op deze website www.ontwerpwedstrijden.nl. Hierop blijven we tevens alle procedures bijhouden, en stellen we KOMPAS light, digitale handleiding voor aanbesteding van architectendiensten beschikbaar stellen voor iedereen die een aanbestedingsprocedure wil opzetten. Uiteraard kunt u met alle vragen over uw procedures en over dit onderzoek bij het Steunpunt terecht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel