Mechanische ventilatiesystemen nekken binnenmilieu

maandag 4 april 2011
timer 2 min
BBA concludeert op basis van recent onderzoek dat mechanische ventilatiesystemen in recent gebouwde Nederlandse eengezinswoningen op veel essentiële punten tekortkomingen vertonen.

BBA Binnenmilieu en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen VROM) onderzoek uitgevoerd naar mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen en de bewonersklachten over deze systemen. De belangrijkste uitkomst is dat er veel tekortkomingen zijn in de mechanische ventilatiesystemen

 

BBA onderzocht de ventilatiesystemen in 299 recent gebouwde eengezinswoningen (opgeleverd tussen 2006 en 2008): 150 nieuwbouwwoningen met balansventilatiesystemen en 149 nieuwbouwwoningen met mechanische afzuiging. Het RIVM voerde aanvullend een verkennend vragenlijstonderzoek uit bij de bewoners van deze woningen.

 

Tekortkomingen

Op basis van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat mechanische ventilatiesystemen in recent gebouwde Nederlandse eengezinswoningen in de praktijk op veel essentiële punten tekortkomingen vertonen. Dit geldt voor balansventilatiesystemen én voor systemen met natuurlijke luchttoevoer en mechanische afzuiging.

 

De tekortkomingen ontstaan tijdens alle fasen van het bouwproces. Veel tekortkomingen hebben te maken met ontwerpbeslissingen of ontstaan tijdens de bouw (uitvoeringsfase). Een deel van de tekortkomingen hangt samen met het gebruik en het onderhoud.

 

Betere ventilatiesystemen

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) wil betere ventilatiesystemen in woningen. Hij gaat afspraken maken met de bouw- en installatiesector over hoe de kwaliteit van ventilatiesystemen kan worden verhoogd.

 

In mei verschijnt naar verwachting de rapportage van de Nationale Aanpak Milieu en Gezondheid. Daarin komt het kabinet met een uitgebreidere standpuntbepaling over het project ventilatie woningen dat daar deel van uitmaakt.

 

Download het onderzoekrapport onderzoek-naar-de-kwaliteit-van.2.91419.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel