Mebin hergebruikt betongranulaat in De Eenhoorn

dinsdag 15 februari 2011
timer 2 min
In het nieuwbouwproject De Eenhoorn kavel B in Amsterdam verwerkt Mebin betongranulaat, afkomstig uit sloopwerkzaamheden, in (nieuw) beton.

Mebin is verantwoordelijk voor de levering van ca. 14.000 kubieke meter betonmortel en geeft advies over het optimaal breken van betongranulaat, de toepassing ervan in betonmengsels en de transportbewegingen van en naar de bouwplaats.

 

Transformatie

Het Eenhoornterrein is vooralsnog een gebied met voornamelijk kantoren en bedrijven. Het is gebouwd in de jaren 60 en 70, met op bepaalde plekken duplex woningen uit de wederopbouwperiode. Tussen nu en 2015 zal het transformeren in een multifunctioneel gebied met een hoogwaardige combinatie tussen wonen en werken. Er worden 179 huurappartementen gebouwd met twee onderliggende parkeerkelders. Lokhorst bouw en ontwikkeling heeft de opdracht gekregen voor de realisatie van het project dat zich momenteel in de sloopfase bevindt. In het voorjaar starten de eerste betonwerkzaamheden.

 

Alternatieve grondstoffen

In het projectontwerp, dat vooralsnog ‘Kavel B’ heet, zijn verschillende duurzaamheidsaspecten aanwezig. Er wordt onder andere gestreefd naar een maximale inzet van alternatieve grondstoffen. Dit komt tot uitdrukking in het hergebruik van vrijgekomen betongranulaat dat afkomstig is van gebouwen die op het terrein worden gesloopt.

 

Maximale inzet

Voor Lokhorst is dit het eerste project met een dergelijk duurzaamheidaspect. Het bedrijf vroeg daarom vorig jaar al aan Mebin om mee te denken over hoe het betongranulaat toegepast kon worden.

Uit de gebouwen die worden gesloopt, komt 5.000 ton materiaal vrij. Hiervan kan 2.500 ton worden hergebruikt als betongranulaat. Dit materiaal komt uiteindelijk terecht bij Mebin. Per bouwonderdeel stelde Mebin een lijst op van de hoeveelheden betonmortel en de bijbehorende betonsamenstellingen. Hiermee kon ze de maximale inzet van het vrijgekomen betongranulaat bepalen.

 

Carbon Calculator

Mebin heeft een grote expertise in huis op het gebied van duurzaam bouwen en beschikt over een Carbon Calculator. Hiermee kon ze voor iedere betonsamenstelling inclusief transportbeweging de vrijgekomen CO2 berekenen. Op basis van deze berekeningen zijn optimale keuzes gemaakt in de wijze van granulaat breken, de toe te passen betonmengsels en de transportbewegingen van en naar de verschillende locaties.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel