Markthal Mercado revitaliseert Groningse binnenstad

maandag 1 februari 2021
timer 3 min
Eind december is in Groningen de bouw gestart van Mercado, een monumentale overdekte markthal met daarboven luxe appartementen. Het gebouw is één van de ingrepen om de Rode Weeshuisstraat in Groningen te transformeren tot een levendig publieke ruimte.

De eerste paal voor Mercado werd eind december geslagen. "Een geschenk voor de binnenstad", noemde wethouder Roeland van der Schaaf het gebouw toen, dat zich vestigt in 'een onopvallend straatje' achter de Grote Markt. De markthal, naar ontwerp van architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten, voegt 41 woningen toe aan de stad en wordt bekleed met een verticale tuin in de gevel en groene dakterrassen. Dit groen moet niet alleen de woonbeleving bevorderen, het geeft ook de gehel straat een impuls. 

Gasloos en keramisch

De overdekte markthal, geïnspireerd op de mercado's zoals die in Madrid en andere Spaanse steden te vinden zijn, krijgt door een dubbelhoge ruimte met monumentale kolommen een tijdloze uitstraling. Grote raampartijen moet het pand verbinden met het omliggende gebied. Door een getrapte vorm valt er voldoende daglicht op het nieuwe plein, dat ontstaat doordat het nieuwe gebouwvolume smaller is dan het Vendorama blok waarin oorspronkelijk de Aldi gevestigd was.Zicht op het nieuwe plein dat ontstaat door de ontwikkeling van Mercado. Beeld: © Colordot

Op dit moment wordt de laatste hand aan de ontwikkeling van de keramische gevel van Mercado gelegd. De maatwerk gevelelementen bestaan uit een beige klei die wordt voorzien van een groenblauwe glazuur. De pasteltinten van het voormalig weeshuis aan de overzijde van de straat zijn als inspiratie gebruikt voor het ontwerp.

Gasvrij en aardbevingsbestendig In het gebouw zijn de nieuwste technieken gebruikt. In de afgelopen weken hebben installateurs de bronnen geslagen voor warmte- en koudeopslag (WKO). Hiermee werd de basis gelegd voor een gasvrij gebouw. Na de fundering volgt het aardbevingsbestendige casco. Nu de eerste paal is geslagen komt de geplande oplevering in 2022 een stap dichterbij. The Warehouse, een voormalige distributiepand van de V&D dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. Foto door Ronald Zijlstra

Transformatie Rode Weeshuisstraat

Samen met vastgoedontwikkelaars MWPO en Beauvast transformeert De Zwarte Hond de Rode Weeshuisstraat van 'een donkere achterafstraat tot een levendig onderdeel van het stadshart'. De bouw van Mercado is daar onderdeel van, net als de transformatie van het oude V&D-pand en het voormalige distributiepand. De straat groeide in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog uit tot een bevoorradingsstraat. Spoel door naar vandaag, een tijd waarin we zoeken naar beleving en kwaliteit, aldus architect Henk Stadens van De Zwarte Hond, en het is duidelijk dat de Rode Weeshuisstraat aan vernieuwing toe is.

"De Rode Weeshuisstraat biedt veel aanknopingspunten met de veranderende functie van gebouwen", aldus Stadens. "Het is zonde om deze straat niet volwaardiger voor de stad te gebruiken. Als het aan De Zwarte Hond ligt, wordt de plek een bruisende nieuwe hotspot." Daarmee moet het gebied een nieuwe schakel tussen verschillende routes in de stad vormen. Tegelijk met de twee transformatieprojecten en de nieuwbouw van Mercado is de gemeente bezig om de bestrating in de binnenstad te vernieuwen zodat fietser en voetganger meer ruimte krijgen. Het overzicht van de ingrepen die onder andere De Zwarte Hond in de Rode Weeshuisstraat maakt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Markthal Mercado revitaliseert Groningse binnenstad

Artist impression van de markthal Mercado in Groningen. Beeld: © Ponnie

Meer artikelen met dit thema

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

26 mrt om 08:00 uurtimer2 min
Met de laatste woning in Guldenwater, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de vroegere spoorzone…
Lees verder »

Bezint eer ge begint aan houtbouw

25 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Er is steeds meer aandacht voor houtbouw. Reden daarvoor zijn de zorgen over onze leefomgeving en de beschouwing…
Lees verder »

Ontwikkelvisie Fellenoord/Internationale Knoop XL Eindhoven vastgesteld

25 mrt om 08:00 uurtimer3 min
De Ontwikkelvisie Fellenoord/Internationale Knoop XL is door de gemeenteraad Eindhoven unaniem vastgesteld en…
Lees verder »