Markthal Mercado revitaliseert Groningse binnenstad

maandag 1 februari 2021
timer 3 min
Eind december is in Groningen de bouw gestart van Mercado, een monumentale overdekte markthal met daarboven luxe appartementen. Het gebouw is één van de ingrepen om de Rode Weeshuisstraat in Groningen te transformeren tot een levendig publieke ruimte.

De eerste paal voor Mercado werd eind december geslagen. "Een geschenk voor de binnenstad", noemde wethouder Roeland van der Schaaf het gebouw toen, dat zich vestigt in 'een onopvallend straatje' achter de Grote Markt. De markthal, naar ontwerp van architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten, voegt 41 woningen toe aan de stad en wordt bekleed met een verticale tuin in de gevel en groene dakterrassen. Dit groen moet niet alleen de woonbeleving bevorderen, het geeft ook de gehel straat een impuls. 

Gasloos en keramisch

De overdekte markthal, geïnspireerd op de mercado's zoals die in Madrid en andere Spaanse steden te vinden zijn, krijgt door een dubbelhoge ruimte met monumentale kolommen een tijdloze uitstraling. Grote raampartijen moet het pand verbinden met het omliggende gebied. Door een getrapte vorm valt er voldoende daglicht op het nieuwe plein, dat ontstaat doordat het nieuwe gebouwvolume smaller is dan het Vendorama blok waarin oorspronkelijk de Aldi gevestigd was.Zicht op het nieuwe plein dat ontstaat door de ontwikkeling van Mercado. Beeld: © Colordot

Op dit moment wordt de laatste hand aan de ontwikkeling van de keramische gevel van Mercado gelegd. De maatwerk gevelelementen bestaan uit een beige klei die wordt voorzien van een groenblauwe glazuur. De pasteltinten van het voormalig weeshuis aan de overzijde van de straat zijn als inspiratie gebruikt voor het ontwerp.

Gasvrij en aardbevingsbestendig In het gebouw zijn de nieuwste technieken gebruikt. In de afgelopen weken hebben installateurs de bronnen geslagen voor warmte- en koudeopslag (WKO). Hiermee werd de basis gelegd voor een gasvrij gebouw. Na de fundering volgt het aardbevingsbestendige casco. Nu de eerste paal is geslagen komt de geplande oplevering in 2022 een stap dichterbij. The Warehouse, een voormalige distributiepand van de V&D dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. Foto door Ronald Zijlstra

Transformatie Rode Weeshuisstraat

Samen met vastgoedontwikkelaars MWPO en Beauvast transformeert De Zwarte Hond de Rode Weeshuisstraat van 'een donkere achterafstraat tot een levendig onderdeel van het stadshart'. De bouw van Mercado is daar onderdeel van, net als de transformatie van het oude V&D-pand en het voormalige distributiepand. De straat groeide in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog uit tot een bevoorradingsstraat. Spoel door naar vandaag, een tijd waarin we zoeken naar beleving en kwaliteit, aldus architect Henk Stadens van De Zwarte Hond, en het is duidelijk dat de Rode Weeshuisstraat aan vernieuwing toe is.

"De Rode Weeshuisstraat biedt veel aanknopingspunten met de veranderende functie van gebouwen", aldus Stadens. "Het is zonde om deze straat niet volwaardiger voor de stad te gebruiken. Als het aan De Zwarte Hond ligt, wordt de plek een bruisende nieuwe hotspot." Daarmee moet het gebied een nieuwe schakel tussen verschillende routes in de stad vormen. Tegelijk met de twee transformatieprojecten en de nieuwbouw van Mercado is de gemeente bezig om de bestrating in de binnenstad te vernieuwen zodat fietser en voetganger meer ruimte krijgen. Het overzicht van de ingrepen die onder andere De Zwarte Hond in de Rode Weeshuisstraat maakt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Markthal Mercado revitaliseert Groningse binnenstad

Artist impression van de markthal Mercado in Groningen. Beeld: © Ponnie

Meer artikelen met dit thema

Een bestemming voor elk dak met de Duurzame Daken Kansenkaart

1 dec om 08:00 uur
Er liggen honderden vierkante kilometers aan dak in Nederland die op een of andere manier ingezet kunnen worden…
Lees verder »

Spoorzone Zwolle – een interessante puzzel van groene ambities

29 nov om 08:00 uur
De ambities bij gemeente Zwolle liegen er niet om. De ontwikkeling van de spoorzone belooft een prachtig stukje…
Lees verder »

Start bouw Eiland van Oegstgeest in Oegstgeest aan de Rijn

24 nov om 16:17 uur
Wonen pal aan het water van de Oude Rijn of een eigen boot aangemeerd in de Binnenrijn. Het moment komt steeds…
Lees verder »

Spelen en leren in het groen op speelplein in Vlaardingen

24 nov om 08:00 uur
Het leerlingenbestand van IKC ’t Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden letterlijk uit hun jasje. Een…
Lees verder »

‘We moeten renovatie weer sexy maken’

22 nov om 08:30 uur
Onze steden krijgen het zwaar te verduren. We moeten ze niet alleen uitbreiden, maar ook verdichten, verstevigen…
Lees verder »

Inspiratiedag Renovatie verplaatst naar 21 april 2022

19 nov om 13:14 uur
De Inspiratiedag Renovatie, een beurs met aanvullend lezingenprogramma over de nieuwste ontwikkelingen binnen de…
Lees verder »

Innovatiepartnerschap Amsterdam streeft naar kwalitatief onderwijsvastgoed met standaard PvE

18 nov om 14:27 uur
Amsterdam bouwt de komende jaren duizenden nieuwe woningen, wat een grote behoefte voor nieuwe schoolgebouwen met…
Lees verder »

‘Een specialist voor je buitenspeelterrein is onmisbaar gebleken’

18 nov om 08:43 uur
Het is een veelgehoorde wens bij nieuwbouw van scholen: het buitenterrein moet een verlengstuk van het…
Lees verder »