Markant nieuw appartementencomplex geeft centrum Lelystad upgrade

dinsdag 14 maart 2023
Zilverpoort Lelystad. Foto: Ossip van Duivenbode

Woongebouw voor 35 luxe appartementen aan de zuidrand van het centrum van Lelystad. Foto: SKAUP / Ossip van Duivenbode

Het kwetsbare centrumgebied van Lelystad krijgt een upgrade met de komst van een woongebouw voor 35 luxe appartementen.

Met een getrapte en per verdieping uitwaaierende hoofdvorm, een slimme poriekontsluiting en generieke geveldetails is aan de zuidrand van het centrum een sculpturaal woongebouw ontworpen voor 35 luxe appartementen.

Architectenbureau SKAUP ontwierp het appartementencomplex, dat de naam Zilverpoort draagt. Daarmee wordt verwezen naar het aangrenzende Zilverpark. De gemeente Lelystad heeft ambitieuze plannen met het centrumgebied, dat een gevoelige en kwetsbare uitstraling heeft. De verblijfskwaliteit is laag, de levendigheid beperkt. Aan de zuidrand van het centrumgebied wensten de gemeente Lelystad en supervisor West 8 een luxe woongebouw met een warme, villa-achtige uitstraling dat het centrumgebied een upgrade zou bezorgen. 

Het appartementencomplex is ontworpen als markant nieuw poortgebouw voor het centrumgebied. Met zijn getrapte en uitwaaierende vorm van acht verdiepingen op een bel-etage is Zilverpoort architectonisch een baken en tegelijk opmaat naar het centrum. Het appartementencomplex sluit bovendien het Zilverpark aan de oostzijde af en bezorgt de langgerekte openbare ruimte zo een geborgen en meer uitnodigend karakter. 

Zilverpoort Lelystad. Foto: Ossip van Duivenbode
Zilverpoort is een opmaat naar het centrum en sluit het Zilverpark aan de oostzijde af. Foto: SKAUP / Ossip van Duivenbode

Alle 35 appartementen in Zilverpoort zijn op het park georiënteerd en hebben een unieke woningplattegrond. De appartementen variëren in grootte van 80 tot 227 vierkante meters. 

Projectarchitect Stan Korthagen: "De penanten en vloerranden hebben een vaste beukmaat van 4,10 meter. Alleen de maat van de sprong naar binnen verandert. Dat maakte het relatief eenvoudig alle plattegronden te individualiseren. Deze oplossing maakte ook het ontwerp- en bouwproces beheersbaar, betaalbaar en goed uitvoerbaar."

Riante terrassen en compacte portieken

De sculpturale hoofdvorm van Zilverpoort resulteerde in grote buitenruimtes die verdeeld konden worden over alle woningen. De riante terrassen zijn tussen de 16 en 101 vierkante meters groot. De appartementen in Zilverpoort worden ontsloten met drie compacte portieken. Korthagen: "Dat maakte het mogelijk om een alzijdig woongebouw te ontwerpen, zonder achterkanten en met vier abstracte gevels. In alle appartementen liggen de slaapvertrekken aan de oostgevel. Dat betekent: wakker worden met het licht." 

Door in de portieken een overdruksysteem toe te passen, konden wokkeltrappen achterwege blijven. Dat maakte de drie stijgpunten zeer compact – met in het verlengde daarvan een layout waarin alle woningen op het westen konden worden georiënteerd. 

Groen gevelaanzicht

Om Zilverpoort de warme uitstraling te geven die gemeente en supervisor voor ogen stond, kreeg het appartementecomplex aan de gevels een lichte, fraai gemêleerde baksteensortering. Het metselwerk is overal beëindigd met steenachtige bovenranden om de scherpe belijning van het ontwerp te bekrachtigen. 
Voor de buitenruimtes koos SKAUP FSC-gecertificeerd bilinga-hout, met een van nature warme, gele tot oranje kleur, zowel op de vloeren als aan de plafonds. Door de woningvloeren tien centimeter op te hogen, is de overgang tussen binnen en buiten volledig vlak. 

De gemetselde borstweringen zijn voorzien van geïntegreerde plantenbakken. De balkonhekken met open vlechtwerk functioneren als drager voor de beplanting en zorgen in de nabije toekomst voor een groen gevelaanzicht en een zachte overgang van en naar het Zilverpark. 

Warmteterugwinning, zonnepanelen en privacy

In Zilverpoort zijn de BENG-eisen integraal opgelost en slim in het gebouwontwerp vervlochten, onder meer door de oriëntatie van het gebouw en de bezonning en beschutting van de gevels vanuit de hoofdvorm. Vanwege het geringe dakvlak wordt lucht voor WTW (warmteterugwinning) en overdrukportalen aangezogen op de begane grond, onzichtbaar weggewerkt achter Braziliaans metselwerk. De zonnepanelen zijn deels opgenomen in terrasranden achter de balkonhekken en dragen zo bij aan de privacy; inkijk op lagere terrassen is onmogelijk. De WTW-ontluchting is weggewerkt in opgemetselde muurtjes die ook terrasafscheiding zijn.

Beste Gebouw van het Jaar

De bouw van Zilverpoort ging in 2019 van start, oplevering en ingebruikname volgden in 2022. Zilverpoort is een van de inzendingen voor de BNA-prijsvraag Beste Gebouw van het Jaar 2023, categorie Particuliere woonbeleving. Tot 8 maart konden projecten worden ingezonden voor de achttiende editie van deze jaarlijkse prijs, waarmee de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, sinds 1842) de meerwaarde van architectuur voor mens en maatschappij zichtbaar wil maken.

Foto: Ossip van Duivenbode
Een kijkje in één van de 35 luxe appartementen. Foto: SKAUP / Ossip van Duivenbode.


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Primeur 'Ruimte Zat' laat koppelkansen stadsinbreiding zien

29 mrt om 08:00 uur
De buurt MUWI1 in de Vlaardinger Ambacht wordt integraal vernieuwd. Samenwerkend met 700 huishoudens maakten KAW…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zuid-Holland bouwt 250.000 woningen voor 2030

28 mrt om 09:00 uur

Zuid-Holland spreekt de ambitie uit om voor 2030 250.000 woningen te bouwen en gaat die opgave te lijf met…

Lees verder »
descriptionArtikel

'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor EXPO 2025

22 mrt om 09:47 uur

De Nederlandse inzending voor World Expo 2025 Osaka laat volgens minister Buitenlandse Handel en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming

21 mrt om 12:15 uur

Bij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Ontroerend hoe dankbaar mensen zijn voor deze huisvesting’

20 mrt om 15:22 uur

Op het moment dat je dakloos wordt, valt de grond onder je voeten weg. Als je niets meer over lijkt te hebben,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Reuse to Reduce; 'Omarm de circulaire transitie'

17 mrt om 10:04 uur
'Een gebouw is niet langer iets van een instantie of persoon, niet langer een verzameling materialen. Het is een…
Lees verder »
Beeld: KAW
descriptionArtikel

PBL pleit voor integrale aanpak bebouwd gebied en scherpere keuzes kabinet

16 mrt om 09:15 uur
De focus op nieuwbouw ('900.000 woningen voor 2030') brengt het risico met zich mee dat de omvangrijke verbouwing…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwbouw zakt volgens projectontwikkelaars tot 50 procent in

13 mrt om 11:49 uur
Volgens de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) gaat de nieuwbouw van huizen dit…
Lees verder »