LichtAktiv Haus eerste CO2-neutraal gerenoveerde woning van Duitsland

woensdag 20 juli 2011
timer 3 min
Een 50 jaar oude twee onder een kap woning in de wijk Wilhelmsburg in Hamburg is volledig gemoderniseerd en met een aanbouw uitgebreid tot het LichtAktiv Haus; een CO2-neutrale woning met een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Het LichtAktiv Haus is het vierde Active House in een reeks van zes die de VELUX Groep in Europa bouwt voor het Model Home 2020 project.

 

Experimenteel energieconcept

De nieuwe aanbouw is groter dan de oorspronkelijke aanbouw, waardoor het bruikbare vloeroppervlakte aanzienlijk toeneemt. Daarnaast speelt deze ruimte een centrale rol in het totale energieconcept van de woning. Een water/lucht warmtepomp aangedreven door VELUX zonnecollectoren vormt de basis voor de energievoorziening van het LichtAktiv Haus. Lichtdoorlatende PV panelen die geïntegreerd zijn in het glazen dak leveren de energie voor de warmtepomp en alle huishoudelijke apparaten van de bewoners. Deze hernieuwbare energiebronnen leveren alle energie die nodig is voor verwarming, warm water, huishoudelijke apparatuur, verlichting en elektriciteit.

 

Ruimte en daglicht

De renovatie levert niet alleen een verbetering van het energieverbruik, maar ook een substantiële vooruitgang op het gebied van ruimte en daglicht. In tegenstelling tot het perceel waren de kamers in de originele woning smal en donker. Grote ramen verbinden het huis van de toekomst nu met zijn omgeving. Over vrijwel de hele hoogte en lengte van de woning is er uitzicht op de tuin door een glazen pui van bijna vijf meter lang. VELUX daglichtsystemen werpen natuurlijk licht tot diep in de woning. De trap is als een soort meubelstuk vrij in de centrale ruimte geplaatst. Met een automatisch controlesysteem kunnen alle kamers van het LichtAktiv Haus op een natuurlijke manier worden geventileerd. Dit maakt een mechanisch ventilatiesysteem overbodig. Een waterreservoir in de voortuin verzamelt regenwater dat wordt gebruikt voor de toiletten, de wasmachine en het sproeien van de tuin.

 

Monitoring

Het LichtAktiv Haus in het Hamburgse stadsdeel Wilhelmsburg is het eerste renovatieproject van het Model Home 2020 experiment en op dit moment open voor publiek. Vanaf 2012 zal het huis voor een jaar door een gezin worden bewoond en gemonitoord als onderdeel van het experiment. Tijdens de bewoning zal gebruik worden gemaakt van geavanceerde systemen om doorlopend het energieverbruik en binnenklimaat te controleren zonder dat dit eventuele beperkingen oplevert voor de familie die er woont. "Het is onze overtuiging dat mensen, als gebruikers van een woning, centraal moeten staan bij het ontwikkelen van toekomstige duurzame woningen", zegt Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland B.V. "Het LichtAktiv Haus is bedoeld als een huis dat zich aanpast aan de behoeften van haar bewoners en niet andersom."

 

Meer weten?  www.velux.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel