LIAG wint prijs met innovatief energie-concept

dinsdag 22 maart 2011
timer 2 min
Het NBWH gebouw in Alkmaar kreeg een eervolle vermelding voor de European Architecture Award 2011 Energie + Architektur. LIAG directeur/architect Erik Schotte ontving 21 maart jl. de prijs op de ISH Messe te Frankfurt.

De Architecture Award 2011 wordt jaarlijks uitgereikt aan gebouwen met een innovatief energie-concept. De prijs wordt gesponsord door de Vereniging van Duitse Architecten Bund Deutscher Architekten – BDAen de Duitse sanitair, verwarming en airconditioning Federatie.

Verzamelpost

De NBWH is een verzamelpost voor de Gemeente Alkmaar, met een brandweerkazerne, dagopvang verslavingzorg, meldkamer parkeerbeheer, video-observatiepost en een dienst facilitaire zaken bevindt. Het project is in 2010 opgeleverd.

 

Ambitieuze aanpak

 LIAG en de gemeente Alkmaar hebben elkaar gevonden in een ambitieuze aanpak met betrekking tot duurzaam en energiezuinig bouwen. De gemeente Alkmaar eist dat al haar gebouwen 20 procent beter moeten presteren dan de geldende wettelijke norm. Daarnaast wordt in de gemeente Alkmaar een minimaal te behalen score van ruim voldoende (7,0) verlangd per thema bij de GPR-gebouw. Het nieuwbouwproject voldoet in ruime mate aan de gestelde doelen op dit gebied met een gemiddelde score van 7,9 en scoort derhalve gemiddeld ‘goed'.

 

Innovatief parkeerdek
Om met een minimum aan energie toch een plezierig en comfortabel binnenklimaat te krijgen wordt gebruik gemaakt van warmte en koude opslag (WKO) in de bodem. Om de investering van dit systeem nog meer te benutten is het parkeerdek als zonnecollector ingezet. In het parkeerdek worden watervoerende slangen aangebracht die het door de zon verwarmde water de bodem in voeren waardoor er koude kan worden opgepompt wat wordt gebruikt om het gebouw van 8.500 m2 bvo en het naastgelegen stadskantoor van 12.500 vierkante meter bvo te koelen in de zomer en te voorzien van verwarming in de winter. Er is door dit systeem geen nieuwe verwarmingsketel nodig voor de 8.500 vierkante meter toegevoegde functies. Alle energie die de brandweerkazerne en Brijder verslavingszorg nodig heeft komt uit de WKO installatie. Hiernaast kan met dit gebruik van de WKO-installatie in de winter het parkeerdak vorstvrij gehouden worden. Er is zo een gebouw gemaakt dat eigenlijk werkt als een energie/klimaatcentrale met algemene functies voor de gemeente Alkmaar.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel