Leegstand heeft de toekomst

donderdag 21 april 2011
timer 3 min
De ontwikkeling van ruimte in Nederland is vastgelopen. Het enorme oppervlak aan braak-liggende bouwgrond en de grote hoeveelheid leegstaand vastgoed zijn hiervan symptomen. Een expositie en twee debatten bij ARCAM gaan in op de mogelijkheden die leegstaande gebouwen en braakliggende kavels in zich dragen om de impasse te doorbreken.

In Amsterdam ligt een hoeveelheid grond met een oppervlak zo groot als IJburg braak en staat 1,3 miljoen m2 kantoorruimte leeg. Is dit problematisch of bieden braakligging en leegstand juist nieuwe kansen?

Historische voorbeelden

De tentoonstelling toont historische voorbeelden, stelt strategieën voor en gaat in op juridische en exploitatietechnische aspecten van (al dan niet tijdelijk) gebruik. Voor verschillende braakliggende locaties en leegstaande gebouwen in de stad worden mogelijke oplossingen geschetst waarbij direct betrokkenen als bestuurders, ambtenaren, ontwikkelaars en omwonenden reageren op de vraag: waarom niet ?
Ook wordt een blik geworpen op de toekomst: gaan we na de economische crisis weer gewoon verder op oude voet of kan de huidige impasse leiden tot een nieuw type stadsontwikkeling?

Doelgroepen

De expositie is bedoeld voor iedereen die graag meedenkt en meewerkt aan de ontwikkeling van Amsterdam: bestuurders, ontwikkelaars, ontwerpers, maar ook omwonenden van braakliggende terreinen en mensen die rondlopen met ideeën over hergebruik van leegstaande gebouwen.

 

architectencollectief temp.

‘Nieuwe ruimte voor de stad’ is samengesteld door het architectencollectief temp. dat zich richt op transformaties van gebouwen en gebieden. temp. is een samenwerkingsverband tussen de architecten Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl. Zij werken momenteel aan een publicatie over dit onderwerp bij NAI publishers.

 

Expositie: NIEUWE RUIMTE VOOR DE STAD - LEEGSTAND HEEFT DE TOEKOMST
Periode: 12.05.11 – 11.06.11
Locatie: ARCAM, Prins Hendrikkade 600 Amsterdam, Open di.-za. 13.00 – 17.00 uur (Gesloten op 02.06.11) Toegang gratis. I www.arcam.nl  T 020 620 48 78

Opening expositie: 11.05.11, aanvang 17.15 uur. Om 17.30 spreekt filosoof Ad Verbrugge (ov) over leegstand in een breder maatschappelijk perspectief  en om 17.45 uur opent wethouder Maarten van Poelgeest de tentoonstelling.

 

Debat 18.05.11 Leegstand
Debat 25.05.11 Braakligging

Op 18 mei wordt, na een uitgebreide introductie door Twijnstra Gudde (Gregor Heemskerk), gedebatteerd over leegstand in Amsterdam met vastgoedeigenaren, vastgoedontwikkelaars en Amsterdamse gemeenteraadsleden. Onder meer met Eric Jan de Rooij van Lingotto, Henno van Eijk van Uni-invest en Eva de Klerk, initiatiefnemer NDSM-loods en Daniel van der Ree, VVD raadslid (ov).

Tijdens de bijeenkomst van 25 mei staat braakligging in Amsterdam centraal. temp.architecture verzorgt de introductie en daarna worden grondeigenaren, ontwikkelaars en Amsterdamse gemeenteraadsleden uitgenodigd om in gesprek te gaan. Onder anderen met Remine Alberts, raadslid SP.
De debatten worden geleid door Ruben Maes (ov).

Voor beiden debatten geldt: aanvang 20.00. Toegang gratis, graag aanmelden via arcam@arcam.nl o.v.v. Debat Leegstand.
Locatie: ARCAM, Prins Hendrikkade 600 Amsterdam
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel