Lancering Nationaal Renovatie Platform op PROVADA 2011

donderdag 2 juni 2011
timer 3 min
Al 35 partners, van bouwbedrijf tot energieleverancier en van bank tot belegger, hebben zich achter dit initiatief geschaard.

Dinsdag 7 juni 2011 wordt het Nationaal Renovatie Platform (NRP) gelanceerd op PROVADA 2011. Dit platform is een nieuw initiatief van private partijen. Het zet zich in voor het bevorderen van het duurzaam gebruik van de bestaande gebouwde omgeving door renovatie en transformatie. De private partijen vormen de partners van het NRP en vertegenwoordigen de volle breedte van de vastgoedsector.

De partners van het NRP zijn ervan overtuigd dat investeren in de bestaande gebouwenvoorraad de toekomst heeft. Het NRP maakt zich daarom hard voor verbetering van de randvoorwaarden om investeringen in de bestaande omgeving aantrekkelijker te maken.

De huidige praktijk van renovatie en transformatie wordt gekenmerkt door trage procedures, complexe en tegenstrijdige regelgeving, gebrek aan systematisch verzamelde kennis en gebrek aan vraaggestuurde concepten.

 

Duurzame kwaliteitsslag

Omdat de huisvestingsbehoefte van huishoudens, bedrijven en andere organisaties sterk verschuift naar de bestaande voorraad en het volume aan nieuwbouw afneemt, is het van het grootste belang dat er een duurzame kwaliteitsslag in de bestaande voorraad plaatsvindt door renovatie en transformatie.

Belangrijke voorwaarden voor deze kwaliteitsslag zijn: adequate regelgeving die stimulerend in plaats van belemmerend werkt, verhoging en verbreding van het kennisniveau, promotie van goede inspirerende voorbeelden en een sterk op de eindgebruiker gerichte houding van partijen.

Het Nationaal Renovatie Platform wil de doelstelling bereiken in dialoog met andere private partijen, overheden, een netwerk van andere initiatieven rond dit onderwerp en onderwijsinstellingen. Het NRP bevordert daarom de onderlinge versterking van initiatieven.

Dat doet het NRP op een wijze die voor de overheid budgetneutraal is. De benodigde versnelling in de procedures en het aantrekken van private investeringen worden bespoedigd door:

- Constructieve voorstellen voor vereenvoudiging van de regelgeving en opheffen van belemmeringen

- Nieuwe verdienmodellen introduceren

- Kennisbevordering

 

Samenwerken op topniveau

Het duurzaam investeren in de bestaande gebouwde omgeving vraagt om een duurzame visie waarbij het lange termijn belang prevaleert boven korte termijn doelstellingen.
Dit is alleen mogelijk door samenwerking. Het NRP bevordert deze samenwerking door koplopers in de breedte van de vastgoedsector te organiseren. Het NRP is een onafhankelijke stichting, waarvan het bestuur wordt gevormd door partners.

Al 35 partners, van bouwbedrijf tot energieleverancier en van bank tot belegger hebben zich achter dit initiatief geschaard. Zij steunen actief het belang van het bevorderen van een duurzame toekomst voor de bestaande gebouwde omgeving. En zij stellen hiervoor hun kennis en praktijkervaring ter beschikking van het Platform. Door deze samenwerking op topniveau en de dialoog met de overheid zet het NRP de nieuwe toon voor een duurzame toekomst van de gebouwde omgeving.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel