Laatste fase nieuwbouw Europees Octrooibureau opgeleverd

dinsdag 6 juli 2021

Foto: © David Rozemeyer

Met de installatie van de waterval in de nieuwe vijver als kers op de taart, is de laatste fase van de nieuwbouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk voltooid. Daarmee is de realisatie van één van de grootste kantoorprojecten in Nederland voor de grootste internationale organisatie die in Nederland gevestigd is, door TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros, een feit.

Voor een project van 90.000 vierkante meter kantooroppervlak en 1.750 werkplekken is het complex in bijzonder korte tijd gerealiseerd. Ontwerp en bouw van het kantoorgebouw werden binnen vijf jaar afgerond. Op 25 juni 2014 werd de eerste steen gelegd door premier Mark Rutte, waarna in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw in juni 2018 is geopend.

De laatste fasen van het project behelsden de sloop van het oude, uit 1973 stammende kantoorgebouw (op enkele meters van de nieuwbouw), de nieuwbouw van de ondergrondse techniekruimten en fietsenstalling, de landschapsinrichting en de realisatie van een 16.000 m2 grote vijverpartij met een waterval van 315 meter lang. Ook dat alles is nu opgeleverd.

100.000 vierkante meter glas

Behalve een prettige werkomgeving voor ongeveer 2.000 medewerkers en vele bezoekers, is met het complex een landmark voor Rijswijk gecreëerd. Het transparante ontwerp van de architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel uit Parijs en Dam & Partners Architecten uit Amsterdam komt, onder andere door de toepassing van 100.000 vierkante meter glas en de imposante vijver rondom het gebouw, goed tot z’n recht. De creatie is elegant, slank en transparant, met aan beide zijden een voorzetgevel die de lucht weerspiegelt en naadloos overgaat in het Nederlandse landschap. Het is het voor het eerst in Nederland dat een gebouw van deze omvang, hoogte en slankheid – 107 meter hoog, 156 meter lang en slechts 13 meter breed – door middel van een stalen hoofddraagconstructie is opgetrokken.

Europees Octrooibureau
Foto: © David Rozemeyer

Design & construct

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros waren gezamenlijk verantwoordelijk voor zowel het design als de engineering en bouw. “Grootste uitdagingen waren de zeer korte ontwerptijd en de bouwtijd”, aldus Michel Hoogendoorn, directeur projectrealisatie J.P. van Eesteren. “Dat gold ook voor al het werk dat we nog verricht hebben in de laatste fasen, terwijl het hoofdgebouw al in gebruik was. Zoals het vrijwel zonder overlast ontmantelen van het bijna 40 jaar oude kantoorgebouw op 11 meter afstand van het nieuwe pand. We zijn er erg trots op dat het allemaal gelukt is, onder andere door de inzet van alle betrokken TBI-collega’s en de goede samenwerking tussen alle partijen, waaronder de architecten.”

Vijver met duurzame techniek

Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Moderne architectuur, techniek en duurzaamheid werken hier goed samen. Mede door de toepassing van modulair bouwen was het mogelijk binnen één week modulaire installaties op een verdieping aan te brengen. Veel techniek gaat schuil in het kantoorgebouw en onder de grond. In de vijver wordt het water opgevangen, gebufferd en gefilterd. Het wordt eveneens ingezet voor koeling van de IT-ruimtes en het HVAC-systeem (heating, ventilation, air conditioning) én voor beïnvloeding van de bodembalans van de duurzame Warmte-Koude Opslag.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

15 sep om 08:55 uur
De bouwsector staat voor een fikse renovatie-opgave. Met duurzame materialen en integrale renovatieconcepten weet…
Lees verder »

Vernieuwd aanzicht entree TNO-pand Rijswijk

25 aug om 10:36 uur
De entree van het TNO-pand in Rijswijk verkeerde zich in zeer slechte staat. De bestaande coating liet los en er…
Lees verder »

Provincie Noord-Holland wil nog meer scholen aan zonnepanelen helpen

23 aug om 13:51 uur
De provincie Noord-Holland wil zon op parkeerplaatsen subsidiëren en doorgaan met het stimuleren van zonnepanelen…
Lees verder »

Barcode Architects en krft presenteren PATCHWORK

19 aug om 08:00 uur
PATCHWORK, naar ontwerp van Barcode Architects en krft, wordt één van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige…
Lees verder »

Central Park: binnentuin van 500m2 op 11e verdieping in Utrecht

16 aug om 08:00 uur
Groen architectenbureau MOSS (Makers of Sustainable Spaces) ontwerpt in samenwerking met GroupA architecten een…
Lees verder »

Grootschalige verduurzaming voor 600 woningen in Doorn

9 aug om 08:00 uur
Woningcorporatie Heuvelrug Wonen uit Doorn staat voor een forse verduurzamingsopgave. Het Klimaatakkoord schrijft…
Lees verder »

Nieuwe versie PvE Gezonde Kantoren 2021 beschikbaar

23 jul om 08:00 uur
Door de vakanties houden veel kantoren de komende weken een lege aanblik, maar veel bedrijven maken zich wel op…
Lees verder »

De voordelen van water- en luchtafdichting bij prefab gevels

14 jul om 09:32 uur
De procesmatige prefab bouw, waarin modules hoogtij vieren, levert talloze voordelen op. Zo is de lucht- en…
Lees verder »