Laatste fase nieuwbouw Europees Octrooibureau opgeleverd

dinsdag 6 juli 2021

Foto: © David Rozemeyer

Met de installatie van de waterval in de nieuwe vijver als kers op de taart, is de laatste fase van de nieuwbouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk voltooid. Daarmee is de realisatie van één van de grootste kantoorprojecten in Nederland voor de grootste internationale organisatie die in Nederland gevestigd is, door TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros, een feit.

Voor een project van 90.000 vierkante meter kantooroppervlak en 1.750 werkplekken is het complex in bijzonder korte tijd gerealiseerd. Ontwerp en bouw van het kantoorgebouw werden binnen vijf jaar afgerond. Op 25 juni 2014 werd de eerste steen gelegd door premier Mark Rutte, waarna in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw in juni 2018 is geopend.

De laatste fasen van het project behelsden de sloop van het oude, uit 1973 stammende kantoorgebouw (op enkele meters van de nieuwbouw), de nieuwbouw van de ondergrondse techniekruimten en fietsenstalling, de landschapsinrichting en de realisatie van een 16.000 m2 grote vijverpartij met een waterval van 315 meter lang. Ook dat alles is nu opgeleverd.

100.000 vierkante meter glas

Behalve een prettige werkomgeving voor ongeveer 2.000 medewerkers en vele bezoekers, is met het complex een landmark voor Rijswijk gecreëerd. Het transparante ontwerp van de architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel uit Parijs en Dam & Partners Architecten uit Amsterdam komt, onder andere door de toepassing van 100.000 vierkante meter glas en de imposante vijver rondom het gebouw, goed tot z’n recht. De creatie is elegant, slank en transparant, met aan beide zijden een voorzetgevel die de lucht weerspiegelt en naadloos overgaat in het Nederlandse landschap. Het is het voor het eerst in Nederland dat een gebouw van deze omvang, hoogte en slankheid – 107 meter hoog, 156 meter lang en slechts 13 meter breed – door middel van een stalen hoofddraagconstructie is opgetrokken.

Europees Octrooibureau
Foto: © David Rozemeyer

Design & construct

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros waren gezamenlijk verantwoordelijk voor zowel het design als de engineering en bouw. “Grootste uitdagingen waren de zeer korte ontwerptijd en de bouwtijd”, aldus Michel Hoogendoorn, directeur projectrealisatie J.P. van Eesteren. “Dat gold ook voor al het werk dat we nog verricht hebben in de laatste fasen, terwijl het hoofdgebouw al in gebruik was. Zoals het vrijwel zonder overlast ontmantelen van het bijna 40 jaar oude kantoorgebouw op 11 meter afstand van het nieuwe pand. We zijn er erg trots op dat het allemaal gelukt is, onder andere door de inzet van alle betrokken TBI-collega’s en de goede samenwerking tussen alle partijen, waaronder de architecten.”

Vijver met duurzame techniek

Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Moderne architectuur, techniek en duurzaamheid werken hier goed samen. Mede door de toepassing van modulair bouwen was het mogelijk binnen één week modulaire installaties op een verdieping aan te brengen. Veel techniek gaat schuil in het kantoorgebouw en onder de grond. In de vijver wordt het water opgevangen, gebufferd en gefilterd. Het wordt eveneens ingezet voor koeling van de IT-ruimtes en het HVAC-systeem (heating, ventilation, air conditioning) én voor beïnvloeding van de bodembalans van de duurzame Warmte-Koude Opslag.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Clusius College maakt werk van groene en duurzame huisvesting

26 apr om 15:08 uur
Clusius College vestiging Hoorn gaat flink op de schop. Van de twee gebouwen wordt het vmbo-gebouw aangepast aan…
Lees verder »

3 aanbevelingen voor het duurzaam verlichten van een woonwijk

26 apr om 09:15 uur
Het verlichten van openbare plekken is belangrijk: het draagt bij aan de veiligheid in zowel het verkeer als op…
Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP en K+H winnen prijsvraag duurzame woontoren HafenCity

25 apr om 10:37 uur
KCAP en K+H hebben, in samenwerking met Transsolar KlimaEngineering, PML Lange en WTM Engineers, de eerste prijs…
Lees verder »
descriptionArtikel

Greenager+: from waste to new resources

19 apr om 08:00 uur
Greenager + is, zoals de naam doet vermoeden, begaan met het klimaat. We zijn dienaangaande actief in de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Wie zorgt er voor de zorginstellingen?

1 apr om 08:00 uur
Dag in, dag uit verlenen zorginstellingen de beste zorg aan mensen. Wat een topprestatie! Maar wie zorgt er voor…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tien nominaties voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022

28 mrt om 08:58 uur
Welk gebouw volgt Hotel Van der Valk Zuidas op als Beste Gebouw van het Jaar? Voor de editie 2022 zijn nog tien…
Lees verder »