Kustzone Almere Poort

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
Met de ontwikkeling van de Kustzone krijgt Almere er een echte badplaats bij. De IJmeerdijk in Almere Poort wordt omgevormd tot een brede promenade, met ruimte voor ongeveer 2.600 woningen, 85.000 vierkante meter aan kantoorruime en 10.000 vierkante meter aan horeca en retail.

 

 

Projectgegevens

Stedenbouwkundig planBVR/ZUS
Opdrachtgever  Gemeente Almere
OntwikkelaarAmvest

 

Beschrijving

Voor de grootschalige ontwikkeling van de Kustzone in het nieuwe stadsdeel Almere Poort is een overeenkomst aangegaan met Amvest. In het door Amvest ontwikkelde plan ‘Duin’ is plaats gereserveerd voor een strand- en duingebied van formaat, op de rand tussen polder en water. Drie grote, nieuw aan te leggen zandduinen - bergen tot tien meter hoog - zijn belangrijke bestanddelen in het plan.

 

Duinen verbindende schakel

De duinen die haaks op de dijk staan, creëren niet alleen een strandgevoel; de aanleg van duinen leidt ook tot hoogteverschillen, waardoor veel van de woningen uitkijken over het water. De drie duinen vormen een verbinding van het lange strand met het achterliggende gebied. De duinen voegen zich tussen de oudste bosgebieden van Almere, die omgevormd worden tot een waardevol bos- en krekenlandschap.  De duinen zijn overal hoger dan de kruin van de dijk, zodat iedereen een ruim uitzicht over het water krijgt. De Almeerse kustzone wordt zo de ‘Strandstad van de Randstad’.

 

Metropolitane boulevard

Cruciaal is een metropolitane boulevard langs de haven, hetgeen de Kustzone het karakter van een badplaats geeft. Het woonaanbod in de nieuwe ontwikkeling is divers, in huur- en koopsector, en in verschillende dichtheden. Met appartementen en eengezinswoningen in de duinen, villa’s in de bossen, woningen in woontorens en strandwoningen met een tuin aan het zand Daarnaast is ruimte voor horeca en werkgelegenheid.

 

Duurzame wijk

De kustzone moet de meest duurzame wijk van Almere worden. Het zand voor de duinen wordt gewonnen uit het Markermeer. De troggen die hierdoor ontstaan, verbeteren de waterkwaliteit en verminderen de algengroei. De gebouwen moeten per saldo energieneutraal worden door een combinatie van energiebesparing en energieopwekking.

 

Langdurige samenwerking

Almere werkt samen met Amvest aan de ontwikkeling van de Kustzone in Almere Poort. De gemeente wilde het gebied in samenhang ontwikkelen, en daarom werd maar één partij geselecteerd: Amvest. Amvest is stakeholder die de Kustzone niet alleen ontwikkelt, maar ook verantwoordelijk is voor het beheer op de lange termijn.

 

  

Kustzone Almere Poort

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel