Klushuizen in Amsterdam

vrijdag 17 september 2010
timer 2 min
In 2006 kochten vijf stellen die elkaar niet kenden voor weinig geld een casco aan de Amsterdamse Mauritskade, ‘de Dappere Maurits’. Samen gaven de bewoners het oude gebouw een nieuwe invulling. Door het project voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) konden ze daarnaast ook hun individuele woonwensen verwezenlijken. Draagmuren doorbreken, een grote woonkeuken of een vide met uitzicht op de sterren, de bewoners hebben het gerealiseerd.

Na drie jaar overleg en verbouwen vormt het gebouw een eclectisch geheel. De meeste bewoners kunnen aan het eind van deze zomer hun unieke woning betrekken.

 

Woning kopen

Het gebouw dateert oorspronkelijk uit 1883 en is in 1996 voor het laatst gerenoveerd. Tot 2006 gaven de vier lagen en hoge zolder van het gebouw onderdak aan twaalf kleine sociale huurwoningen van woningcorporatie De Key. Bij deze omvang en leeftijd wordt een gebouw vaak gesloopt, herbouwd of worden nieuwe standaard koopwoningen ontwikkeld. Maar De Key koos voor een vernieuwende buurtaanpak – CPO in bestaande bouw – waarbij woningen worden gerenoveerd, doorstroom onder huurders wordt bevorderd en betrokkenheid bij de buurt gestimuleerd. Op basis van het idee dat actieve mensen die in een huis willen investeren zich ook aan de buurt binden kregen huurders van De Key uit de Dapperbuurt de kans om voor een relatief laag bedrag een eigen woning te kopen. De vraagprijs was 44.400 euro voor een casco van ruim 120 vierkante meter, exclusief verbouwkosten.

 

Een goedkope woning op een gewilde locatie klinkt aanlokkelijk, maar veel potentiële kopers uit de Dapperbuurt haakten af door het vooruitzicht op de grote hoeveelheid tijd en de voorziene verbouwingskosten van ongeveer anderhalve ton. Uiteindelijk zijn drie van de vijf stellen voormalige huurders uit de buurt. Zij werden particuliere opdrachtgevers voor de gemeenschappelijke renovatie van het casco.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel