Kleinere architect kijkt voorbij dieptepunt

maandag 12 juli 2010
timer 2 min
Onder kleine architectenbureaus (tot 3 fte) noteert per saldo 4% een omzetdaling. Bureaus met meer dan 3 fte presteren aanzienlijk slechter, omdat zij doorgaans aan grotere projecten werken. Die opdrachten zijn schaarser geworden door aangescherpte financieringseisen bij banken. Uit de Bouwbarometer® van BouwKennis blijkt evenwel dat architecten weer aan herstel denken. Per saldo verwacht een 24% van de kleine en 12% van de grotere bureaus in het derde kwartaal een omzetgroei te behalen ten opzichte van een jaar eerder.

Doorkijk tweede halfjaar 2010

BouwKennis verwacht pas in 2012 herstel van de bouwproductie. De woningnieuwbouw daalt in 2011 naar 60.000 gereedmeldingen, om in 2012 weer licht te groeien naar 64.000. In de utiliteitsnieuwbouw zakt de productiewaarde in 2011 tot circa € 5 miljard. Dat loopt in 2012 weer iets op tot € 5,2 miljard. In het tweede halfjaar van 2010 verwacht BouwKennis dat de architecten, zeker de kleinere, weer omzetgroei zullen behalen. Dit betekent dat de hardste dalingen zijn bereikt. Wat het niet betekent is dat er weer flinke winsten worden gemaakt.

 

Na krap twee jaar van omzetdaling liggen de resultaten simpelweg op een laag niveau. Zelf als de Bouwbarometer® spoedig een stijging toont, dan zal het omzetniveau van 2008 nog lang niet in zicht zijn. Hiermee rekening houdend zijn de positieve verwachtingen onder architecten desalniettemin een hoopgevend signaal. Maar voordat uitvoerende bouwpartijen hier een impuls van krijgen, zijn we waarschijnlijk weer minimaal een jaar verder.

 

De Bouwbarometer®

De Bouwbarometer® is de stemmingsindicator binnen de bouwsector en wordt bepaald aan de hand van ruim 700 enquêtes, gelijk verdeeld over de zeven belangrijkste marktpartijen in de bouw (handel, architecten, aannemers B&U en GWW, installateurs, afbouwers en klusbedrijven). Naast de actuele ontwikkelingen op verschillende bedrijfseconomische aspecten, wordt ook aandacht besteed aan de verwachtingen voor het volgende kwartaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel