Ketenintegratie onontkoombaar

donderdag 24 juni 2010
timer 2 min
Aldus prof. ir Hans de Jonge, hoogleraar Real Estate & Housing aan de TU Delft en wetenschappelijk lid van Vernieuwing Bouw.    

“In andere industrietakken en in de bouwsector in het Verenigd Koninkrijk is ruimschoots bewezen wat de voordelen zijn. Inmiddels zijn er in Nederland ook hoopgevende initiatieven en eerste resultaten. Ketenintegratie: we moeten het gewoon gaan dóén.” Aldus prof. ir Hans de Jonge, hoogleraar Real Estate & Housing aan de TUDelft en wetenschappelijk lid van Vernieuwing Bouw.

In de huidige markt die zal worden gedomineerd door opgaven in de bestaande bouw vragen bouwprocessen om een andere aanpak. Zoals andere samenwerkingsvormen, geïntegreerde contractvormen, ketenintegratie en een veel betere informatisering en logistiek. “Opdrachtgevers in de bouw zijn steeds meer op zoek naar verbetering van hun eigen rol en naar concepten die meer het karakter hebben van dienstverlening dan de levering van bouwcapaciteit. Wie daarop wil inspelen, gaat producten van verschillende markten met elkaar verbinden om daarmee een nieuwe dienstverlening in de markt te zetten”, aldus De Jonge.

De eerste voorbeelden van ketenintegratie worden intussen zichtbaar. Maar door het ontbreken van voldoende prikkels blijft de bouw achter bij dezelfde ontwikkelingen in andere sectoren. “Misschien moet de crisis nog dieper gevoeld worden, wil een sectorbrede bereidheid tot wezenlijke veranderingen in het bouwproces, zoals ketenintegratie, op gang komen."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel