KCAP wint competitie woon- en werkcomplex Toulouse

woensdag 19 juli 2023

Impressie door KCAP

KCAP heeft de internationale prijsvraag gewonnen voor Altiplano, een woon- en werkcomplex in Toulouse Aerospace. Dit is een nieuwe wijk aan de rand van de Zuid-Franse stad naar ontwerp van Agence Seura. Altiplano bestaat uit een hoogbouwvolume met co-living appartementen en een lager volume met kantoren en co-working spaces, verbonden door een 25 meter brede luchtbrug. Deze overspanning vormt de visuele afsluiting van de historische landingsbaan ‘le Piste des Géants’, die getransformeerd wordt tot een lineair stadsbos. De gevel van het complex wordt opgetrokken uit lichtgewicht hout.

Toulouse is een belangrijk centrum voor luchtvaart, onderzoek en onderwijs. De stad is de thuisbasis van Airbus en van een aantal grote universiteiten; mede hierdoor wil - en moet - de stad uitbreiden. Daarom heeft de gemeente een industriegebied ten zuidoosten van het centrum, Montaudran, aangewezen voor transformatie tot de nieuwe stadswijk Toulouse Aerospace.

De voormalige landingsbaan van het vliegveld - ‘le Piste des Géants', waar beroemde luchtvaartpioniers als Antoine de Saint-Exupery hun vluchten uitvoerden - dient als drager voor de nieuwe wijk en zal worden getransformeerd tot een twee kilometer lang lineair bos. Altiplano ligt precies aan het einde van deze landingsbaan: een prominente plek die vraagt om een gebouw met een ambitieus, iconisch ontwerp. Daarom ontwierp KCAP een toren als marker, geflankeerd door een lager, horizontaal volume. De toren staat echter niet direct in de as van de landingsbaan. In plaats daarvan wordt ‘le Piste des Géants' afgesloten door een 25 meter brede, monumentale overspanning; deze luchtbrug verbindt de toren met het lagere volume en overspant de brede trap die de aansluiting vormt tussen de landingsbaan en de aangrenzende, hoger gelegen wijk.

Architectonische statement

​Uitdaging was daarbij om een architectonisch statement te maken dat monumentaal is, maar ook duurzaam, dat ingebed is in de stad en goed functioneert als gebouw. Het programma in de toren bestaat uit appartementen. De kantoren en co-working spaces bevinden zich in de laagbouw en de luchtbrug. Voor de co-working spaces ontwierp KCAP een grote en open kantoorruimte met een loggia met uitzicht op het lineaire bos, om daarmee de unieke locatie zo goed mogelijk te benutten. De co-living appartementen - compacte woonruimtes voor jonge professionals, onderzoekers en starters - delen samen een dakterras dat uitkijkt over de wijk en het stadscentrum.

Toulouse KCAP
Impressie door KCAP

​"KCAP heeft als ambitie om leefbare steden te creëren. Dat de opdracht vroeg om een monumentaal gebaar vormde in zekere zin dus een uitdaging. Onze oplossing was om de menselijke maat te zoeken: in de afmetingen van de overspanning, maar ook in het ontwerp op straatniveau - vooral bij het lagere volume", legt Xavier Blaringhem, partner bij KCAP, uit. De bouwvolumes zijn afgestemd op hun locatie en op de manier waarop ​ ze benaderd worden. De straat direct achter het complex - de rue Tarfaya - ligt bijvoorbeeld op een hoger niveau dan de landingsbaan; daar komt bij dat deze straat een doorgangsweg is, en de toegang tot het gebouw daardoor minder goed leesbaar is. Maar de rue Tarfaya is ook de locatie van de toekomstige bus- en metrohalte, waardoor het hier des te belangrijker was om op straatniveau te ontwerpen vanuit de menselijke maat.

Prettig biodivers

​De trap onder de overspanning verbindt ‘le Piste des Géants' met de rue Tarfaya en overbrugt daarmee het bestaande hoogteverschil. De trap is echter niet alleen bedoeld als circulatieruimte, maar ook als een uitnodigende publieke plek waar mensen kunnen afspreken, in de schaduw kunnen zitten en kunnen lunchen. De trap is weelderig beplant en fungeert als een verlengstuk van het lineaire bos. Dat is niet alleen prettig voor de menselijke ‘gebruikers', maar helpt ook dieren bij het slechten van de barrière tussen de landingsbaan en de rue Tarfaya: de trap is dus meer dan alleen een visuele of stedelijke ingreep, maar heeft een belangrijke ecologische functie. Daarnaast is ook het - niet voor mensen toegankelijke - dak van de luchtbrug ingericht als een opgetild ecosysteem en als katalysator voor stedelijke biodiversiteit.

Toulouse KCAP
Impressie door KCAP

Casus voor de stad

​Toulouse is zich, als stad, sterk bewust van de gevolgen van klimaatverandering; niet alleen heeft het gebied regelmatig last van hittegolven, maar de gemeente ziet ook de urgentie van duurzaamheids-maatregelen en CO2-reductie duidelijk in - op alle fronten, inclusief de bouwsector. Voor KCAP dient Altiplano als een voorbeeldproject, dat kan laten zien hoe bouwprestaties kunnen worden verbeterd en de ecologische voetafdruk kan worden verkleind. Bijzonder is hierbij de gevel, omdat daar een direct verband te zien is tussen de materiaalkeuze en het terugdringen van de klimaatimpact. De gevel zal worden uitgevoerd in lichtgewicht houten prefab-elementen, die in Frankrijk nog maar een paar keer eerder voor hoogbouw zijn toegepast; het hout zal worden bekleed met metalen gevelbekleding, die zorgt voor textuur in het gevel. Voor deze bekleding heeft KCAP gekozen voor een lichte, 'moderne' kleur in plaats van het 'klassieke' roze van Toulouse (de bijnaam van de stad is, door het veelvuldige gebruik van terracotta baksteen, La Ville rose). Xavier Blaringhem: "Altiplano bevestigt opnieuw de historische rol van Toulouse als centrum voor innovatie, reden waarom de gemeente ervoor gekozen heeft het project dit jaar op de MIPIM heeft presenteren. Daarnaast is het project een ijkpunt voor KCAP en benadrukt het ons internationale profiel als architecten - we zijn er dus trots op dat we het nu aan de wereld mogen laten zien."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »