Kantoor Unilever in Hafencity Hamburg met tweede façade van ETFE

dinsdag 12 oktober 2010
timer 2 min
De folie heeft twee functies: opvallen en beschermen.

De folie bezorgt het gebouw maritieme flair en beschermt de zonwering aan de hoofdgevel tegen de harde Hamburgse wind. Om de daglichttoetreding niet te belemmeren, is de folie eenlaags en de constructie transparant. In de vakpers is het Unilevergebouw van architectenbureau Behnisch al eens gekscherend betiteld als een ‘in plastic verpakt cruiseschip’. Die omschrijving dankte het hoofdkantoor – werkplek voor de mensen van Knorr, Pfanni, Dove, Rexona, Sunil en Coral in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk – aan het markante membraam van ETFE dat als een zeil om het gebouw gespannen is. Projectarchitect Martin Haas ontwierp het Unilevergebouw samen met Stefan Behnisch en David Cook: “De ETFE-folie maakt het gebouw luchtig en transparant. Het pand heeft soms iets van een wolk. De folie weerspiegelt het water en de lucht in de omgeving en laat het ermee versmelten.”

Die omgeving, dat is de Strandkai, direct aan de Elbe, midden in Hafencity Hamburg. Het sculpturale Unilevergebouw markeert het eindpunt van de route vanuit het stadscentrum naar de nieuwe cruiseshipterminal en de promenade langs de Strandkai. Aan die omgeving ook dankt het Unilevergebouw zijn maritieme referenties. Het kantoorpand ligt op de kade als een schip, compleet met zeilvormige dakelementen, pal naast de terminal waar de echte cruiseschepen binnenlopen. Ook in het interieur is het maritieme thema doorgezet. De randen van het centrale atrium ogen als dekken, en trappen en loopbruggen verbinden binnen verdiepingen en afdelingen.

 

Meer over dit project leest u de in het Gevels-themanummer van Stedebouw & Architectuur, dat eind oktober verschijnt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel