Kanshebber smart future minds award: huis gemaakt van afval

dinsdag 19 april 2011
timer 3 min
Villa Welpeloo in Roombeek in Enschede, een woonhuis dat vrijwel volledig is gebouwd van hergebruikte materialen, is een van de kanshebbers voor de smart future minds award.

 In het ontwerp van Villa Welpeloo is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van afvalmateriaal. Door bijna zeventig procent materiaal uit de omgeving te gebruiken, is ook op transportkosten bespaard. Het gevonden materiaal zorgde voor nieuwe vormen en constructies en hebben het uiterlijk van de duurzame villa bepaald.

 

Het project Villa Welpeloo is ontwikkeld door architect Jeroen Bergsma. Het project is samen met elf andere visionaire projecten en ideeën, van 13 tot en met 28 april aanstaande te zien op smart urban stage bij de RAI in Amsterdam. Villa Welpeloo

 

Het project ‘Villa Welpeloo’

Roombeek is de wijk waar de vuurwerkramp in mei 2000 heeft plaatsgevonden. Architect Jeroen Bergsma wilde er een mooie duurzame villa bouwen van hergebruikt afvalmateriaal dat in de omgeving van het project is gevonden. Het streven was om hiervan in het ontwerp zoveel mogelijk gebruik te maken. Tijdens de ontwerpfase hebben scouts in Enschede onderzoek gedaan naar geschikt (sloop)afval. De uitkomsten uit deze excursies zorgden telkens voor nieuwe impulsen in het ontwerp.

 

Architect Jeroen Bergsma  over het ontwerp: “De materialen die je vindt bepalen het uiterlijk van de villa. En aangezien we een mooie villa wilden maken, was dit nogal een uitdaging. Maar we zijn heel erg trots op het resultaat. Het project draagt ook bij aan duurzaamheid in mobiliteit doordat we de transportbewegingen hebben kunnen minimaliseren met het gebruik van materialen uit de omgeving.“

 

smart future minds award

De ‘smart future minds award’ is een prijs voor het meest innovatieve project dat de ‘toekomst van de stad’ het beste in beeld brengt. Aan het einde van de tentoonstelling wordt bepaald welk project de smart future minds award verdient voor het meest innovatieve idee. Villa Welpeloo is een van de kanshebbers voor de award. De eerste prijs is een geldbedrag van Euro 10.000,- en deelname aan de internationale smart urban stage finale in Frankfurt. De winnaar van de finale krijgt de nieuwe elektrische smart fortwo. Op 28 april wordt bepaald welk project de smart future minds award verdient.

 

www.smart.nl/urbanstage en http://media.mercedes-benz.nl

 

 

smart urban stage loopt van 11 t/m 28 april en vindt plaats voor de ingang van de RAI in Amsterdam. Het evenement is voor het publiek vrij toegankelijk van 13 t/m 27 april 2011. Gedurende een deel van deze openingsperiode vindt ook de AutoRai plaats.

                                                  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel