KAAN Architecten voltooit elegante halfhoge torens voor wooncomplex De Zalmhaven

maandag 16 mei 2022

Foto door Sebastian van Damme

De Zalmhaven is een hoogwaardig wooncomplex, ontwikkeld door AM & Amvest, op een locatie naast de voormalige haven met dezelfde naam in het Rotterdamse centrum. Het bestaat uit één hoge woontoren (door Dam & Partners Architecten) en twee halfhoge woontorens die ontspringen uit een solide plint (door KAAN Architecten).

De Zalmhaven bevindt zich in het historische Scheepvaartkwartier en dankt zijn naam aan de scheepswerf en de haven voor zalmvisserij die daar in de 17e eeuw zijn gebouwd. De haven maakte geleidelijk aan plaats voor niet-havengebonden industrie en werd uiteindelijk gedempt voor de bouw van de Erasmusbrug. Veel gebouwen werden vervangen door kantoren. Bij de start van het project in de vroege jaren van deze eeuw vroeg het gemeentelijk beleid om aanzienlijke verdichting van de locatie, met een nieuw huisvestingsprogramma om een betere mix van wonen, werken en vrije tijd in het gebied te realiseren. De Zalmhaven belichaamt de ambities van deze stadsvisie door verspreid over de gebouwen 452 appartementen en 33 herenhuizen te realiseren. Daarnaast komen er in de hoogste woontoren van Nederland nieuwe commerciële ruimtes, een restaurant en een uitkijkpunt. 

De Zalmhaven ligt te midden van een eclectische mix van negentiende-eeuwse gebouwen en moderne hoogbouw. Door zorgvuldig positioneren en combineren is gezocht naar aansluiting bij deze twee schalen. Daar waar de hoogste toren een samenspel vormt met de gebouwen langs de Rotterdamse verkeersaders en rivieroevers, slaan de halfhoge torens en plint van KAAN Architecten een brug met de openbare ruimte binnen de wijk zoals beleefd door voetgangers, fietsers en bewoners. Ze vormen een geleidelijke overgang naar de hoge stedelijke bebouwing, terwijl doorzichten op de Nieuwe Maas behouden blijven. 

De Zalmhaven
Foto door Sebastian van Damme

De vier verdiepingen tellende plint strekt zich uit over de lengte van de locatie tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan. De plint etaleert drieëndertig herenhuizen van verschillende grootte, elk met een entree op de begane grond om de levendigheid van het straatbeeld te behouden. Dankzij de verdiepingshoge ramen zijn de huizen in hoge mate met de publieke ruimte verbonden en geven ze een beleving van grote openheid. Door hun variabele grootte zijn ze geschikt voor kleinere kantoren en werkplekken, wat de mogelijkheden voor een gemengde wijk vergroot. 

In het hart van de plint bevindt zich een verborgen parkeergarage voor het gehele complex. De deuren ervan zijn knap opgenomen in de gevel aan de Houtlaan. Bovenop de vierlaagse garage is een daktuin aangelegd die voor alle bewoners toegankelijk is. Naast een gemeenschappelijke ruimte waar bewoners kunnen samenkomen en elkaar kunnen ontmoeten, biedt de tuin ook een welkome, natuurlijke plek om even aan het dichtbebouwde stadscentrum te ontsnappen. De tuin en het nieuw in te richten park aan de noordzijde van de plint sluiten als twee groene ruimtes aan op het ecosysteem van het omringende landschap vanwege de kenmerkende vegetatie langs de rivier die prominent in de buurt aanwezig is.

De Zalmhaven
Foto door Sebastian van Damme

Bij de situering van de twee 70 meter hoge torens is rekening gehouden met een optimale inval van zonlicht, windomstandigheden, verkeersstromen en de totale visuele indruk van het project vanuit de openbare ruimte. De torens zijn toegankelijk via ruime en elegante entrees, bekleed met lichte natuursteen. De duidelijke overgangen van het publieke naar het privédomein helpen tevens om het totale blok in herkenbare gebouwen op te delen. 

Een verschuiving langs de middellijn van de plattegrond geeft de torens een slank uiterlijk. Ook maakt het verschillende appartementsindelingen mogelijk, elk met een indrukwekkend uitzicht. De appartementen zijn gegroepeerd rond centrale circulatieschachten, met gemiddeld zes appartementen per verdieping. De zichtbare dubbele hoogte van penthouses en maisonnettes bovenaan complementeren het ritme van de gevel. Door maisonnettes langs de randen van de torens te plaatsen, kunnen de technische installaties direct boven de liftkernen worden verborgen en wordt voorkomen dat ze boven de dakrand uitsteken. 

De Zalmhaven
Foto door Sebastian van Damme

Een uniform palet van lichte kleuren en een herkenbaar gevelpatroon maken dat de plint en de halfhoge torens een eenheid vormen. Het rasterpatroon is geïnspireerd op de sierlijk afgewerkte openingen van de neoclassicistische gebouwen van het Scheepvaartkwartier, maar zorgt voor een eigentijds uiterlijk met de roomwitte aluminium bekleding, bronskleurige kozijnen en verfijnde details. Alle raampartijen hebben driedubbele beglazing, wat tot een lager energieverbruik leidt. De hoge ramen creëren hoogwaardige interieurs met veel daglicht en zorgen ervoor dat alle appartementen een prachtig uitzicht bieden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroening én verdichting in Wageningen

31 jan om 07:30 uur

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Duivendaal, ontworpen door LEVS architecten en veenenbos en bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »