Jan Brouwer 75 jaar

dinsdag 25 januari 2011
timer 2 min
Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag ontvingen vrienden en relaties van Jan Brouwer het boek ‘ZIT- & andere oefeningen’. 

Na een aantal jaren bemoeienis met grootschalige infrastructurele projecten als Rijksadviseur Infrastructuur, heeft zijn aandacht zich de afgelopen paar jaren steeds meer verlegd naar het ontwerpen en maken van meubelen.

 

Relatie gebouw- en meubelontwerp

De publicatie, een lijvig boekwerk van ruim 270 pagina’s, gaat in op de relatie tussen het maken van gebouwen en het ontwerpen van meubelen door de ogen van de oud-hoogleraar Bouwtechnologie van de TU Delft. Net zoals bij andere ontwerpers die zich op meer vlakken begeven, zijn de gebouwen en de meubelen het resultaat van dezelfde visie en ontwerpuitgangspunten. Het streven naar ‘constructieve en productieve’ logica, in het geval van Brouwer.

 

Lol van het uitvinden

Renée Borgonjen interviewt Brouwer over het maakproces en de lol van het uitvinden. Daarna volgt een catalogus van ontwerpen (en prototypen) van stoelen, lampen en kasten, die bij voldoende belangstelling in productie zullen worden genomen. In het afsluitende deel wordt de architectuur van Brouwer tegen het licht gehouden, gezien in relatie tot deze nieuwe meubelen. Daarbij worden ook een tiental opmerkelijke projecten uit zijn oeuvre nader toegelicht.

 

ZIT- & andere oefeningen, uitgave ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van Jan Brouwer.

Met bijdragen van Jan Brouwer, Renée Borgonjen, Jeroen Mensink en Casper Postmaa.  Ontwerp: Patricia Brouwer Design.

(ISBN/EAN 978-90-816461-1-6).

 

Het boek is in beperkte oplage verschenen en wordt niet via de boekhandel verspreid. Wie belangstelling heeft, kan dat kenbaar maken via het emailadres jan@brouwerarchitect.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel