ISSO neemt deel aan Platform Binnenmilieu Scholen

donderdag 8 juli 2010
timer 2 min
Het binnenmilieu van scholen voor primair onderwijs is in toenemende mate een punt van zorg.  

In het verlengde van de kabinetsvisie binnenmilieu basisscholen (2008) heeft de Rijksoverheid samen met de PO-Raad en de VNG het initiatief genomen om ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid gezamenlijk het binnenmilieu op scholen in het primair onderwijs aan te pakken. Het bewerkstelligen van een gezonde leef- en leeromgeving voor kinderen en leerkrachten is hierbij leading.

Eén van de initiatieven is het activiteitenplan binnenmilieu scholen waarmee wordt beoogd versnippering van kennis tegen te gaan en samenwerking tussen partijen te intensiveren. Het activiteitenplan bevat een overzicht aan activiteiten en moet gezien worden als een middel om op diverse niveaus (bewustwording, kennis, programma van eisen, wet- en regelgeving etc.) concreet verbetering van het binnenmilieu op scholen te stimuleren en te ondersteunen. Immers, veel kan nog  gedaan moeten worden om het binnenmilieu tot een niveau te brengen waarbij het welzijn van kinderen en leerkrachten en leerlingen wordt verbeterd. Het is een activiteitenplan waarin de nadruk ligt op samenwerking met partijen in de keten, die ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid in de praktijk bijdragen aan het binnenmilieu op scholen en aan de realisering van één of meerdere van deze acties. De doorlooptijd van het activiteitenplan is 2010 – 2012. Het uitvoeren van de activiteiten draagt bij aan beter opdrachtgeverschap en betere samenwerking tussen partners, zodat gemeenten en scholen uiteindelijk gezamenlijk beter in staat worden gesteld om het binnenmilieu aan te pakken zowel in bestaande bouw als nieuwbouw. 

Als een rode draad lopen door het activiteitenplan heen de begrippen ‘partijen samen laten werken’, ‘partijen in de keten aan elkaar te koppelen’, ‘versnippering van kennis tegen te gaan’ en ‘goede initiatieven breed te delen’. Het gaat dus niet over grootse meeslepende zaken, maar over zaken die de dagelijkse praktijk betreffen.  

Rondom het activiteitenplan worden de diverse partijen samengebracht. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de diverse in het activiteitenplan opgenomen activiteiten ligt bij de partijen, die te kennen hebben gegeven de onderscheidene activiteiten in te vullen en uit te voeren.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel