Instortende gevels

dinsdag 15 maart 2011
timer 2 min
Constructief onveilige gevels moeten hersteld worden. Voor gebouweigenaren zijn dit niet geplande en relatief hoge kosten. Veilige Gevels in Muiderberg startte een handtekeningenactie om een lager BTW tarief veilig te stellen.

Gemeenten krijgen van minister Donner van BZK meer mogelijkheden om eigenaren van gebouwen hun gevel te laten opknappen als deze onveilig is. Straks kan de gemeente ingrijpen als ze sterke aanwijzingen heeft dat een gevel gevaarlijk is. De eigenaar moet dan aantonen dat een gevel niet onveilig is. De VNG is over de invulling hiervan in overleg met Donner.

De VROM-Inspectie stelde vorig jaar vast dat het nog niet erg opschiet met de aanpak van de onveiligheid van oude gevels. De VNG wijst erop dat gemeenten beperkte middelen en mensen hebben om alle oude panden te controleren. Zij moeten keuzes maken en eigen prioriteiten stellen.

Renovaties aan panden ouder dan 2 jaar uitgevoerd voor 1 juli 2011, vallen nog in het 6 procent BTW tarief. Daarna vervalt dit voordeel voor de gebouweigenaar. Veel gebouweigenaren zullen de constructieve veiligheid van de gevels moeten aantonen door middel van een technisch gevelonderzoek uitgevoerd door een deskundig adviesbureau. Dit is ook noodzakelijk gezien het potentiële gevaar. Dit brengt kosten met zich mee en frustreert herstel. Veilige Gevels in Muiderberg startte daarom een handtekeningenactie om een lager BTW tarief veilig te stellen. Een petitie, met de binnegekomen handtekeningen, worden binnenkort aangeboden aan Donner.

 

www.veiligegevels.nl

 

Ook een handtekening zetten? Dat kan via http://betaalbareveiligegevels.petities.nl/

 

Na het tekenen van de petitie ontvangt u een mail. Via een link in deze mail kunt u uw handtekening bevestigen door de link aan te klikken. Daarna wordt uw handtekening zichtbaar op www.petities.nl  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel