Inkomenstoets huur lost scheefwonen niet op

woensdag 10 november 2010
timer 2 min
De maatregelen in het regeerakkoord die tegen scheefwonen worden genomen, zullen onvoldoende resultaat hebben. Dat blijkt uit een analyse naar de stand van de woningmarkt van Bouwfonds REIM.

 De maximale toegestane huurprijs wordt bepaald door een puntensysteem. Het probleem is dat het puntensysteem in de toekomst beperkt rekening houdt met de locatie van de woning (maximaal 25 punten), maar wel zorgt voor een plafond in de huurprijs. Léon Muller, Hoofd Research Bouwfonds REIM: “De overheid voert nu een halve maatregel in. Huurwoningen in Amsterdam tussen de 50 en 75 m2 kunnen met die oppervlakte nooit boven de 141 punten komen. Hierdoor is de maximale kale huurprijs altijd beneden de 647,53 euro. Iedereen die nu scheef woont en op de grachtengordel huurt voor €400, zal heel lang nadenken voor ze verhuizen. Dat zet de huizenmarkt juist nog meer op slot.”

 

Muller adviseert de overheid dan ook om de huurprijstabellen aan te passen en een jaarlijkse inkomenstoets verplicht te stellen, waarbij de inkomensbewijslast bij de huurder ligt. Dit resulteert erin dat er voor dezelfde woning, met hetzelfde aantal punten, afhankelijk van het gezinsinkomen van de huurder een kale huurprijs berekend kan worden. Pas dan zal het de doorstroom bevorderen.

 

Inkomenstoets

Een groot deel van de sociale huurwoningen wordt bewoond door mensen voor wie deze woningen niet bedoeld zijn. Dit scheefwonen wordt veroorzaakt doordat alleen op het moment van toetreden wordt gekeken naar het inkomen. Bij veel mensen verbetert gedurende hun carrière de inkomenspositie. Het onderzoek wijst uit dat scheefwonen vooral een probleem is in Amsterdam, Den Bosch, Utrecht, Leiden, Amersfoort, Haarlem. Daarom wordt vanaf 1 juli 2011 een inkomenstoets ingevoerd. Voor huurders met een huishoudinkomen van meer dan €43.000 mogen de huurprijzen van de huurwoningen stijgen met inflatie plus maximaal 5%. Het doel is dat zij hun huurwoning verlaten en sneller doorstromen naar een koopwoning of naar een duurdere huurwoning met meer woonkwaliteit.

 

Doorstroming koopwoningmarkt nog niet op gang

Ondanks dat de gemiddelde verkoopprijs voor bestaande woningen is gestegen met jaar-op-jaar 4,6% in het derde kwartaal tot €244.424 is er nog geen structureel herstel op de Nederlandse woningmarkt. Het aantal te koop staande woningen is verder toegenomen en de vraagprijs gedaald. Ook worden er 2,5% minder woningen verkocht dan een jaar geleden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel