Ingrijpende renovatie parkeergebouw: glazen gevels breken gesloten gevel open.

dinsdag 29 maart 2011
timer 2 min
Het parkeergebouw in de Molenwijk in Amsterdam-Noord is geheel gerenoveerd. bd architectuur  heeft de renovatie vorm gegeven in opdracht van woningbouwcorporatie de Alliantie.

De opdracht aan bd architectuur was om een vriendelijke, uitnodigende parkeergarage te ontwerpen, die mensen als veilig ervaren.

 

Bijzonderheden

Het meest bijzondere aan de parkeergarage zijn de glazen gevels, deze geven het gebouw een bijzonder gezicht. Door de gesloten parkeergarage open te breken en transparant te maken door middel van de glasgevels zullen deze meer een onderdeel vormen van hun omgeving. Het gevoel van veiligheid wordt vergroot doordat er zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten gekeken kan worden. De glasgevel is veertig centimeter voor de vloerranden geplaatst. Zo komt er voldoende frisse lucht binnen. De gevel beschermt bovendien de betonconstructie, die zo minder last heeft van de weersinvloeden.

 

Verschillende kleurnuances

De glaspanelen van de parkeergarages vertonen verschillende kleurnuances. De panelen verlopen in 15 stappen van licht- tot donkerblauw. ’s Avonds krijgt de parkeergage een ander aanzien. Achter de glazen panelen zitten ledlampen. Als die aangaan, ontstaat er een omgekeerd kleureffect. Het productieproces van de glazen panelen is specifiek voor dit project met de glasfabrikant ontwikkeld.

 

Natuurlijke ventilatie

Er is gekozen voor natuurlijke ventilatie in plaats van mechanische ventilatie en led verlichting om zo milieuvriendelijk mogelijk te werk te gaan. Door het gebouw niet hermetisch af te sluiten, maar te kiezen voor een open gevelconstructie, stroomt er altijd ruim voldoende verse lucht het gebouw in. De glazen gevel kent een natuurlijke bewassing.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel