In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

dinsdag 10 mei 2022

Foto door Geert Broertjes

In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en onderwijs werken er straks samen aan belangrijke tech-vraagstukken van morgen. In september openen de deuren, maar MKB-bedrijven en scale-ups kunnen zich vast inschrijven voor een kantoorruimte in LAB42. Het duurzame en circulaire gebouw dat ontworpen is met een vierde ‘o’ in het achterhoofd: ontmoeting.

Onderwijs- en onderzoeksruimtes, werkplekken, studieplekken en vooral veel groen en licht. De combinatie van de bijzondere inrichting en de aansluiting met het Science Park, waar ongeveer 2.300 studenten in AI en digitale innovatie, 175 bedrijven en 500 onderzoekers te vinden zijn, maken LAB42 tot een hub op het gebied van digitale innovatie en AI.

Kantoren

In het hart van het gebouw hangt de brug, met daaromheen plaats voor de kantoren voor MKB, andere bedrijven en scale ups op het gebied van AI. Eén van de favoriete onderdelen van Marlies Veldman, UvA-projectmanager van de bouw: "De brug is de verbinding tussen het geroezemoes van horeca en studenten op de begane grond en de stilteplekken voor onderzoeksinstituten bovenin. Hier loopt het een over in het ander en gaat het bedrijfsleven de studenten en onderzoekers ontmoeten."

Potentieel personeel

Die ontmoeting kan een oplossing zijn voor een van de grote uitdagingen van tech-bedrijven in Nederland: het vinden van geschikt gespecialiseerd personeel. Dat (potentiële) personeel zit straks in het gebouw zelf. Geïnteresseerde ondernemers kunnen kiezen uit een flexplek in het gebouw, een vast bureau of een kantoor waar tussen de twee en tien werkplekken te realiseren zijn.

Elkaar zien zitten

Het vele daglicht en de open ruimtes zorgen voor een gezond werkklimaat. Het grote atrium met hoog plafond, speelse vides en gevarieerde werkruimtes maken bewoners goed zichtbaar voor elkaar. "Omdat je elkaar ziet is het makkelijk even naar elkaar toe te lopen voor een overleg of kennis te maken. Die zichtbaarheid zorgt ook voor een bepaalde levendigheid in het gebouw, je ziet wie waar aan het werk is."

LAB42
Foto door Geert Broertjes

Energieneutraal en circulair

Een van de bijzonderheden en uitdagingen van de bouw en het ontwerp is dat LAB42 een energieneutraal gebouw van 12.000 m2 is. Dit betekent dat het gebouw net zoveel energie produceert als het nodig heeft. Daar zijn onder meer 1.800 m2 zonnepalen voor nodig. "Die pasten niet allemaal op het dak, dus zochten we naar creatieve oplossingen", zegt Veldman. Dat werd de zuidwest gevel. Daar verdicht een patroon van open en gesloten panelen zich naar de top van het gebouw toe. Een verwijzing naar een binaire code, als knipoog naar de informatica die in het gebouw onderwezen wordt.

Op schema en binnen budget

Als het gebouw halverwege juni opgeleverd wordt, is het de beurt aan de UvA en de faculteit om LAB42 in te richten en gereed te maken voor de gebruikers. Halverwege augustus moet het gebouw echt klaar zijn. Veldman: "Dan is in 4 jaar en 6 maanden een totaal nieuw gebouw gerealiseerd, op schema en binnen budget, dat is iets waar we – in een tijd vol onzekerheden op allerlei fronten - trots op mogen zijn. Vanaf het begin stonden de neuzen dezelfde kant op: de architect, aannemer, bouwvakkers en projectbetrokkenen vanuit de UvA hebben strak samengewerkt. En dat zie je in het eindproduct."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov om 08:00 uur
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »

Veilige trappen en galerijen in Amsterdam

23 nov om 15:37 uur
Bij een appartementencomplex is veiligheid van groot belang. Ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers niet ten val…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectenbureaus: “Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven gaan stijgen”

17 nov om 10:54 uur
Architectenbureaus verwachten de komende tijd een daling van het aantal nieuwbouwprojecten en zien opdrachten van…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov om 09:50 uur
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation Award

11 nov om 15:40 uur
Architect Thomas Rau, bekend van ontwerpen waarin circulariteit de boventoon voeren, ontving op 10 november 2022…
Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland verrijst in Rotterdam

9 nov om 09:43 uurtimer2 min
Aan de Grote Kreek in Rotterdam komt het eerste volledig in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland te staan. "…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Oude meuk in nieuwe gebouwen is geen waardetoevoeging’

8 nov om 08:00 uur
Architect Jack van der Palen maakt het regelmatig mee: onduidelijkheid omtrent circulair bouwen. “Tijdens een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe softwarefunctie Spacemaker berekent potentieel aan zonne-energie al tijdens ontwerp

7 nov om 11:10 uurtimer4 min
Met een nieuwe tool van Spacemaker kan het potentieel aan zonne-energie op daken worden berekend tijdens het…
Lees verder »