Hypermodern complex voor vmbo-scholen Groningen

woensdag 15 juni 2011
timer 2 min
De nieuwe VMBO school Lewenborg, in het noordoosten van Groningen, is door de gemeente Groningen aangewezen als pilotproject. Belangrijke uitgangspunten zijn gezond binnenklimaat, energiezuinig bouwen en zichtbare duurzaamheid.  Het pas opgeleverde gebouw, bijna 9000 vierkante meter, is ontworpen door Erik van Wel van BRTArchitecten.

Het schoolgebouw biedt onderdak aan totaal drie scholen: twee voor VMBO onderwijs (het H.N. Werkman College en het Wessel Gansfortcollege) en een voor Praktijkonderwijs (de Star Numan School). Samen ongeveer 850 leerlingen.

 

Een speciaal aangelegde brug verbindt de school met de naastgelegen sporthal met drie zalen en kunstgrasvelden. Ook voetbalclub FC Lewenborg gaat gebruik maken van dit sportcomplex. De bouw van de school heeft bijna zestien miljoen euro gekost.

 

Knikkerbaan

De school in Lewenborg is zo ontworpen dat het ontwikkelingen in het onderwijs, verdergaande samenwerking tussen de scholen en fluctuaties in leerlingenaantallen kan opvangen. Bij het ontwerp heeft BRTA zich laten inspireren door het idee van een knikkerbaan om openheid tussen de sectoren te creëren. Ook wordt op die manier de traditionele scheiding tussen het theoretisch en het meer praktijkgericht onderwijs doorbroken.

Hergebruikte buitengevel

De buitengevel bestaat uit merendeels gerecyclede en weer te recyclen materialen. Ook het installatie- en energieconcept, waarvoor DWA in Bodegraven zorgdroeg, is gebaseerd op energiebesparing. De efficiënte opwekking van warmte en koude gebeurt door warmte- en koudeopslag en een warmtepomp. Door een mosdak op een deel van het complex te plaatsen wordt regenwater vastgehouden en niet meteen op het riool geloosd. Ook de flinke vijverpartij op het terrein draagt bij aan dit ‘bufferen’ van regenwater. Verder moeten de isolatie, het zonwerende glas, de aanwezigheidsdetectie voor het licht en efficiënte vloerverwarming de energiebehoefte terugbrengen.

Verhuizen
Drie scholen voor vmbo en praktijkonderwijs met hebben inmiddels de sleutels ontvangen. Het gaat om openbaar (H.N. Werkman College) en christelijk onderwijs (Wessel Gansfortcollege). Daarnaast is dit de nieuwe locatie voor de openbare Star Numan School (praktijkonderwijs) die samenwerkt met het openbaar vmbo. De scholen gaan de komende tijd verhuizen en de bijna 9.000 m2 aan vloeroppervlak inrichten om in september de leerlingen te kunnen ontvangen. De realisatie van de school kostte bijna miljoen euro.   

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel