Huidige stelsel PO scholenbouw is failliet

dinsdag 21 december 2010
timer 2 min
Meer dan een miljoen leerlingen krijgen les in ongezonde gebouwen. Schoolgebouwen zijn vaak te warm, te koud, te tochtig, te gehorig en er is te weinig verse lucht.

Vorig jaar luidde Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol de noodklok, tijdens de presentatie van het rapport 'Gezond en Goed Scholenbouw in Topconditie'. In ruim 80 procent van de scholen is de verblijfskwaliteit onder de maat, concludeerde Van der Pol.

 

Schoolgebouwen zijn vaak te warm, te koud, te tochtig, te gehorig en er is te weinig verse lucht. Dit heeft gevolgen voor de leerprestaties en voor het ziekteverzuim. Dat wordt geconstateerd door het expertpanel dat Stedebouw & Architectuur over het thema scholenbouw organiseerde.

 

Problemen in scholenland - die veel verder gaan dan alleen het binnenklimaat -  zijn structureel en vragen om een bredere aanpak. “Kernachtig geformuleerd is de conclusie dat het huidige stelsel failliet is en in veel situaties onwerkbaar is geworden.” Aldus een van de experts, Gertjan van Midden, beleidsmedewerker PO Raad.

 

Ook de andere deelnemers zijn uiterst kritisch over de status quo in scholenland: Loek Heijnders, directeur Sevicecentrum Scholenbouw, Roel Bosch, partner/architect DKV architecten en stedenbouwers, Theo Kupers, directeur/architect N2 architecten, Harry Vedder, voorzitter Platform Onderwijshuisvesting, en duurzaam ontwikkelaar Kees van Alphen, Sustinno.

 

Harry Vedder: “Er is natuurlijk al heel lang veel mis met de kwaliteit van onderwijshuisvesting. Dat dateert overigens al van door de decentralisatie van rijksoverheid naar lokale overheid in 1997. We hebben nooit geld over gehad voor goede onderwijshuisvesting. Het bedrag dat we in Nederland per vierkante meter schoolgebouw investeren is een ongeveer eenderde van wat geïnvesteerd wordt in kantoorgebouwen. Dat zegt al veel denk ik.

 

Gertjan van Midden: “De PO-Raad onderzocht vorig jaar de werking van het huidige huisvestingsstelsel, dat wil zeggen de kostenverdeling en de verantwoordelijkheidsverdeling tussen gemeenten en schoolbesturen. De conclusie is dat het huidige stelsel failliet is en in veel situaties onwerkbaar is geworden. Procedureel is een en ander complex en tijdrovend. Ook lijken gemeenten een flink deel van de uitkering uit het gemeentefonds niet aan huisvesting uit te geven.”

 

Het volledig verslag van het expertpanel is te lezen in Stedebouw & Architectuur themummer Gezond Binnen, te bestellen op www.stedebouwarchitectuur.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel