Houthaven klimaatneutraal

maandag 4 oktober 2010
timer 2 min
De klimaatneutrale nieuwbouwwijk Houthaven in Amsterdam is een van de dertien projecten in Nederland die door VROM zijn geselecteerd in het kennis- en leertraject ‘excellente gebieden’.

De excellente gebieden zijn nieuwbouwprojecten waarbinnen energiezuinige bouwmethoden en –technieken worden toegepast. Er wordt ervaring opgedaan met zeer energiezuinige nieuwbouw, vooruitlopend op het aanscherpen van de energieprestatie coëfficiënt (EPC), ofwel de mate van energiezuinigheid van een gebouw.

Projectdirecteur Co Stor: “De Houthaven is een voorbeeldproject voor de ambitie van Amsterdam om 100 procent klimaatneutraal te bouwen. Om dit te bereiken hebben we een veelbelovend pakket aan energiebesparende en duurzaamheidmaatregelen opgesteld, bestaande uit duurzaam casco, duurzame energieopwekking en voor de restvraag duurzame energieopwekking op locatie. Zo wordt de gehele energiebehoefte in het gebied duurzaam opgewekt. We zijn hier erg trots op. Het is mooi om te zien dat we hierin een voorbeeld voor de rest van Nederland kunnen zijn en dat we zo onze kennis met elkaar kunnen delen.”

Het gebied in het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt verandert de komende jaren in zeven groene, autoluwe wooneilanden in het IJ. Er komen in totaal 1.700 woningen en 70 woonboten. Op de kop van de pontsteiger komt een bijna 90 meter hoog gebouw met appartementen. Verder bestaat het plan uit 50.000 m2 voorzieningen, waaronder bedrijfs- en kantoorruimten, horeca, scholen, een hotel en een zorgcentrum.

 Naast de Spaarndammerdijk komt een tunnel voor het doorgaand verkeer. Daar bovenop wordt een dijkpark aangelegd dat de huidige Spaarndammerbuurt en de nieuwe woonwijk in de Houthaven met elkaar verbindt. Naar verwachting begint de bouw eind 2011.

www.spaarndammerhout.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel