Hout brandvertragend

maandag 12 juli 2010
timer 2 min
Hout en producten van hout zijn vernieuwbaar, gemakkelijk te verwerken, en voor bijna elke toepassing geschikt. En ook hout kan brandvertragend worden gemaakt.

Brandveiligheid is een cruciaal, maar ingewikkeld onderwerp bij het ontwerp en de ontwikkeling van gebouwen en infrastructurele bouwwerken. Hout en houtproducten die worden gebruikt in gebouwen of interieurs moeten voldoen aan dezelfde brandvoorschriften als alle andere. Maar dit hoeft geen beperking te betekenen voor innovatie. Architecten en interieurontwerpers kunnen tegenwoordig een hele reeks brandver­tragende coatings en houtproducten toepassen, die de veiligheid bevorderen, of het nu innovatieve of traditionele ontwerpen betreft.

 

Opties voor brandvertraging

De houtindustrie investeert aanzienlijk in de ontwikkeling, het testen en selecteren van brandvertragende houtproducten en formules. Het resultaat is dat voor bijna alk type product op basis van hout, inclusief massief hout, MDF, vezelplaat, OSB en hechthout, op­ties beschikbaar zijn voor brandvertraging, die tevens voldoen aan de eisen voor milieu- en duurzame bosbouw­certificaten.

 

Onder strenge testomstandigheden heeft de brandvertragende behandeling van hout aangetoond dat ontbranding met een zinvolle tijd kan worden vertraagd en dat er na de ontbranding minder hitte wordt afgegeven. Samen hebben deze eigenschappen een grote invloed op de mogelijkheid dat de brand zich tot buiten de plaats van de oorspronkelijke ont­branding kan uitbreiden. In een binnenbrandproef (volgens ISO 9705) komt het bij onbehandeld hout na ongeveer 3 minuten tot een flashover, maar bij brand- of vlamvertragend hout kan deze flashover wel 20 minuten of langer op zich laten wachten.

 

Gedetailleerde kennisbank

Belangrijke en gedetailleerde informatie over brandvertragende behandeling van hout, is terug te vinden op de praktische kennisbank www.fireretard.com. De website biedt ook contactinformatie over leveranciers van de nieuwste brandvertragende houtproducten, brandver­tragende chemicaliën en over instituten voor brandproeven in heel Europa.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel