Hoge functionaliteit en designoplossing in brandwerende deuren

maandag 1 november 2010
timer 3 min
Hoefnagels Brand- en Bedrijfsdeuren realiseert in de wanden verwerkte brandwerende deuren in Stedelijk Museum Amsterdam. 

Brandwerende deuren die volledig zijn weggewerkt in de wanden. Uitgevoerd in strak wit, waardoor ze een eenheid vormen met de omgeving.  Leverancier en producent Hoefnagels Brand- en Bedrijfsdeuren uit Tilburg ontving veel lof voor de wijze van aanpak en de kwaliteit van uitvoering van de 22 brandwerende deuren in het nieuwe Stedelijk Museum in Amsterdam. “Een kwestie van teamwork en een bijzondere samenwerking met hoofdaannemer Midreth”, aldus projectleider Jan Schellekens.

 

De afgelopen 7 jaar werd driftig gewerkt om het Stedelijk Museum naar een modern en hedendaags niveau te tillen. Door gebrekkig onderhoud en het ontbreken van onder andere moderne klimaatvoorzieningen, voldeed het gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook was er onvoldoende ruimte om de belangrijkste werken uit de collectie, die in de meer dan honderd jaar van het bestaan van het Stedelijk Museum enorm is gegroeid, permanent te laten zien. Verder waren de depots en werkruimtes veel te krap geworden. In 2004 koos een jury voor het ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel voor de renovatie en nieuwbouw. Door zijn opvallende ontwerp staat het gebouw te boek als de ‘Badkuip’. De 8000 m2 expositieruimte vormen een verdubbeling van het oude museum.

 

Samenwerking

Om bij brand het gebouw op te delen in compartimenten, nam Crouwel Benthem Architecten 17 brandwerende binnendeuren mee in het ontwerp van de bestaande bouw en 5 in de nieuwbouw. Alle deuren dienden 60 minuten brandwerend te zijn en moesten voldoen aan de NEN 6069. Naast een hoge functionaliteit bij brand, werden zware esthetische eisen gesteld aan de deuren, die door Hoefnagels werden voorzien van een vlakke wit gemoffelde beplating, die volledig in harmonie is met haar omgeving. De deuren, die in omvang variëren van 2 x 2,5 tot 2,5 x 4,5 meter werden volledig weggewerkt in de wanden.

 

Schellekens: “We hebben vanaf de nieuwbouw samen met de aannemer en architect opgetrokken in dit project om te zorgen dat zowel qua functionaliteit als qua design aan alle voorwaarden werd voldaan. Het hele team verdient een groot compliment. Binnen Hoefnagels is van engineering tot productie en uitvoering als één hecht team samengewerkt om tot dit geweldige eindresultaat te komen.”

 

Certificatie

Naast ontwerp en engineering werd door Hoefnagels ook de certificatie van de branddeuren verzorgd. Een extra moeilijkheidsgraad vormde het enorme gewicht van de deuren. De stalen deuren, voorzien van een gemoffelde vlakke plaat, werden met speciale machines in het gebouw gebracht. “De deuren waren in de fabriek al volledig afgewerkt en gecoat, waardoor het risico van beschadiging erg groot was. Vandaar dat we kozen voor een looprups met glasnoppen, die de deuren vastzuigt en  naar hun plek tilt. Omdat een aantal branddeuren op de verdieping werden geplaatst, moesten enkele ramen worden gedemonteerd om ze naar binnen te brengen. “Maar ik kan je trots vertellen, dat er niets is beschadigd”, aldus Schellekens. “Logistiek gezien en door het gewicht van de deuren was het zeker een complex project. Maar dit is een prestatie van het hele team. Van de mensen die alles hebben uitgetekend tot productie en montage. Het is tevens het bewijs dat men door gebruik te maken van de bouwkundige kennis van alle partijen, tot een succesvol eindresultaat komt."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel