Hodes Bouwsystemen en Winkels Techniek Groep vernieuwen uitbuikmodule

maandag 4 april 2011
timer 3 min
TNO Bouw ontwikkelde vier jaar geleden een snelle renovatiemethode voor de portiekflats uit de jaren vijftig en zestig. Hodes Bouwsystemen en Winkels Techniek Groep hebben deze zogeheten  uitbuikmodule vernieuwd. De ReFlex uitbuikmodule die ook de binnenruimte flink vergroot, zorgt voor een duurzame opwaardering.

De vernieuwde uitbuikmodule is tot stand gekomen op basis van ketensamenwerking met diverse aannemersbedrijven, constructeur, architect en toeleveranciers. Kern van de keten vormen HSC Consulting, Hodes Bouwsystemen, Winkels Techniek Groep en Lucassen Bouwconstructies.

 

Tot op het casco gestript

Om de uitbuikmodule te realiseren wordt een portiekflat tot op het casco gestript. Het bouwvolume, bestaande uit een staalframe met houtskeletbouwwanden en een betonvloer, wordt geheel afgewerkt aan de casco’s gemonteerd. De flatbewoner krijgt er drie meter ruimte bij; de lengte is afhankelijk van de beukmaat. Na 5400 millimeter moet er een stalen kolom wegens de stabiliteit worden geplaatst. Deze wordt onzichtbaar in de gevel weggewerkt. Dankzij de geïsoleerde HSB-wanden, in de borstwering geïntegreerde ventilatievoorziening met warmte-wisselaar en de geïntegreerde vloerverwarming verbetert het binnenklimaat aanzienlijk ten opzichte van de oude situatie in de flat.

 

Stekkerklaar

De W- en E-installaties worden stekkerklaar opgeleverd; kabels trekken op de bouwplaats hoeft niet meer. Het vlakbandkabelsysteem wordt prefab in de wanden verwerkt. Keuken, binnenwanden en prefab badkamer zijn al in de bouwmodule geplaatst voordat het volume aan het casco wordt opgehangen. “Het is alleen nog een kwestie van het aansluiten van de apparatuur”, zegt groepsdirecteur Eddy Winkels van Winkels Techniek Groep.

 

Stalen frame

De module bestaat uit een stalen frame met een diagonale strip die bij Hodes wordt geproduceerd. In de prefab betonvloer van 100 millimeter zijn op de hoeken stalen I-profielen ingestort die gemonteerd worden op Z-vormige draagconsoles. Stellen is niet nodig omdat de draagconsoles in de I-profielen ‘klikken’. Op de consoles ballen de druk –en trekbelasting zich samen, zodat deze elementen stevig en robuust uitgevoerd moesten worden. Aan de bovenkant is aan weerszijden de module met het casco gefixeerd door twee stalen geboute beugels. Deze verankering zorgt ervoor dat het bouwvolume niet van het casco kan afschuiven. “Logistiek is de handling van de module in de bouwkraan nog een heet hangijzer geweest. Hoe voorkom je dat het geheel gaat zwengelen en als monteur loopt te pielen met de plaatsing? Daarom is die fixatie van de consoles ontwikkeld. Bij het hijsen hangt de unit op vier punten in een evenaar. Het is een veilige en snelle manier van monteren”, aldus Scholten.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel