Het Mooie Plan met kunstzinnige gevels

vrijdag 15 oktober 2010
timer 3 min
Bureau M2uur bv tekende voor de opmaak, productie en montage van deze bijzondere kunstdrager.

Nieuwbouwproject ‘Het Mooie Plan’ in de Rotterdamse wijk Lombardijen is de afgelopen maand opgeleverd. Naar ontwerp van architect Joke Vos zijn de 125 woningen in het plan voorzien van levensgrote, fotografische werken van kunstenaar Arthur Kleinjan. Bureau M2uur bv tekende voor de opmaak, productie en montage van deze bijzondere kunstdrager.

M2uur bv legt zich ruim vijftien jaar toe op de ontwikkeling van kunstprojecten op wanden en gevels. In samenwerking met diverse kunstenaars worden op basis van de wensen van de opdrachtgever unieke ontwerpen gemaakt. De ontwerpen worden gereproduceerd op diverse dragers, zoals hpl-beplating, gemelamineerd MDF, zeefdruk op glas, keramisch tegelwerk en folies. De dragers worden door M2uur bv volgens geldende veiligheidseisen en kwaliteitsnormen gemonteerd. Door onafhankelijk van fabrikanten te werken, kan M2uur bv praktisch ieder idee binnen elk budget realiseren.

De design & construct-aanpak van M2uur bv heeft sinds het bestaan tot veel spraakmakende projecten geleid. In het oog springende projecten van het Deventer bureau zijn onder meer het glazen kunstscherm voor station Amsterdam-WTC, gevelbekleding voor bedrijfsverzamelgebouw ‘De Spinnerij’ in Enschede en appartementencomplex ‘De Buigerij’ in Hengelo, wandbekleding voor de VU Kinderstad en alle geïntegreerde prints in het Deventer Ziekenhuis.

M2uur bv kreeg van hoofdaannemer Dura Vermeer de opdracht de ruim 250 ontwerpen op te maken, te reproduceren op gevelbeplating en te monteren. Arthur Kleinjan leverde zijn definitieve beeldselectie aan, waarna M2uur bv de technische opmaak uitvoerde. In dit proces werden de beelden voorzien van overvul, coderingen en kleurprofielen, verdeeld en geoptimaliseerd over 480 panelen.

Na goedkeuring op de proefstalen startte in 2009 de gefaseerde productie. Gekozen is voor 6 mm dikke Print-HPL panelen als meest geschikte drager. Middels een speciale productietechniek zijn de afbeeldingen geïntegreerd in het HPL en hierdoor weerbestendig, hufterproof en onderhoudsvrij. Na kleur- en kwaliteitscontroles zijn de platen op de bouw geleverd voor montage.

Op locatie volgde het definitief inmeten van de platen en de verwerking van de platen tot netto-panelen. Tussen de sparingen in het metselwerk hebben onze monteurs houten stijl- en regelwerken aangelegd. De panelen zijn hierop onzichtbaar door middel van lijm- en kitsysteem gemonteerd.

Architect Joke Vos staat met het ontwerp een sterke verbinding met de naoorlogse tuinstad voor ogen. Het Mooie Plan vormt een schakel tussen het verleden en een nieuwe toekomst voor Lombardijen. Arthur Kleinjan maakte een groot aantal serie beelden van reflecties van de natuur in het water. De foto’s van Kleinjan versterken de beleving en zijn een tastbare herinnering aan de historie van de locatie. Door de werken te integreren in de gevels lijken ze de lucht, het water en het groen in de wijk te weerspiegelingen.

Opdrachtgever: Com Wonen, Rotterdam

Architect: Joke Vos Architecten, Rotterdam

Hoofdaannemer: Dura Vermeer Bouw, Rotterdam

Bouwmanagement: Bouwkundig Buro Coppens, Etten-Leur

Ontwerper gevelbekleding: Arthur Kleinjan, Rotterdam 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel