Het Holbeinhuis wordt de huiskamer van ondernemend Rotterdam

vrijdag 17 juni 2022
Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar gemaakt voor de toekomst. Kraaijvanger architects is opnieuw betrokken.

Eerder ontwierp Kraaijvanger architects tussen 1951 en 1954 het Holbeinhuis voor de ‘Basler Transport Versicherungs Gesellschaft’. Nu creëert het Rotterdamse architectenbureau een onderscheidende, exclusieve signatuur waarin historische, klassieke elementen worden gecombineerd met een eigentijds, urban interieur met een stoere Rotterdamse touch. Samen met CBRE Development Services maken ze van het Holbeinhuis een toonaangevende werkplek voor professionele bedrijven in Rotterdam waar vanaf medio 2023 nieuwe gebruikers hun intrek kunnen nemen. De verhuur hiervan wordt verzorgd door CBRE Advisory & Transaction Services Office Rotterdam.

Allure & duurzaamheidsambitie 

Het gebouw is vernoemd naar de Duitse kunstschilder Hans Holbein de Jongere, die Erasmus vier keer portretteerde. Op de gevel prijkt over drie etages het door Louis van Roode vervaardigde mozaïek van veertien bij zeven meter. Door de jaren heen zijn er verschillende aanpassingen aan het gebouw gedaan waardoor het pand zijn uitstraling van weleer heeft verloren. Daarnaast zijn de installaties sterk verouderd. Voor Athora is dit daarom hét moment om te investeren in een kantoorgebouw op een A-locatie en daarmee invulling te geven aan haar duurzaamheidsambities en beleggingsstrategie.

Kraaijvanger Architects werd geselecteerd om het gebouw een upgrade te geven: zowel in uitstraling, energetische prestaties en gebruik. In het ontwerp wordt de nadruk gelegd op de tijdloze kwaliteit van het pand en het terugbrengen van de oorspronkelijke allure. David Hess, architect en partner bij Kraaijvanger: “Door de vele kleine verbouwingen door de decennia heen, was er een gesloten uitstraling ontstaan. We wilden de enorme kelder toegankelijk en bruikbaar maken en het gebouw meer geschikt te maken voor een multi-tenant invulling.” Door het aanbrengen van vides worden de kelder, de begane grond en de entresol ruimtelijk met elkaar verbonden en ontstaat er een fysieke verbinding tussen de drie bouwlagen. Zo ontstaat er tevens een verbinding tussen de Coolsingel en de achtergelegen Sint-Luciastraat. Het huidige trappenhuis wordt aangesloten op het bordes van de entresol en daarmee is er een directe connectie met de entree. Het gebouw wordt weer uitnodigend en gaat opnieuw een dialoog aan met de Coolsingel.

Holbeinhuis

Na de renovatie beschikt het Holbeinhuis over 9 hoogkwalitatieve kantoorvloeren van 450 tot 1.100 m² VVO. Daarnaast biedt het kantoor bij oplevering twee dakterrassen waarvan één gemeenschappelijk, een entresol met koffievoorzieningen en aanlandplekken, flexibele vergaderfaciliteiten en ontmoetingsplekken in de basement en een gastvrije host. Het pand zal na de renovatie beschikken over energielabel A en BREAAM Very Good dankzij o.a. de installatie van ledverlichting, warmteterugwinning en het gebruik van groene daken. 

Rotterdamse landmark

“Het Holbeinhuis is een landmark in Rotterdam”, aldus Its Bakker, Director Development Services CBRE. ”Op deze unieke kantoorlocatie te midden van de dynamiek van de stad, staat het faciliteren en ontzorgen van de gebruikers centraal. Het klassieke pand wordt getransformeerd naar een duurzaam, high-end kantoor met eigentijdse faciliteiten waarbij het authentieke karakter wordt gekoesterd. Wij zijn dan ook enorm trots dat wij in samenwerking met Athora dit geweldige gebouw gereed mogen maken voor de toekomst.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De Droogbak, een samensmelting van heden en verleden

22 jun om 09:12 uur
Het beeldbepalende 19e-eeuwse kantoorgebouw de Droogbak, naast het Amsterdamse Centraal Station, heeft de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar groener onderwijs met e-learning

31 mei om 17:23 uur
Wat als we scholen ontwerpen vanuit de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Scholen met groene en gezonde gebouwen en…
Lees verder »

De Hidden Treasure duurzaam beschermd

30 mei om 10:43 uur
De oude bedrijfscampus van Philips in Eindhoven is gerenoveerd tot een modern appartementencomplex met maar liefst…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw experience center voor Hager Nederland in ‘s-Hertogenbosch

25 mei om 09:05 uur
Hager Nederland heeft haar nieuwe experience center op bedrijvenpark De Brand in ’s-Hertogenbosch volledig in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulair West lanceert blauwdruk voor duurzame woonwijk

25 mei om 08:00 uur
De koplopers van de stichting Circulair West constateerden dat bij gebiedsontwikkelingen nog steeds grote kansen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aeres Hogeschool - duurzaamheid in de breedste zin van het woord

18 mei om 10:52 uur
Om goed na te kunnen denken en je optimaal te ontwikkelen is de omgeving van groot belang. Een duurzame…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

18 mei om 00:01 uur
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »