Het belang van wegmarkeringen

vrijdag 5 april 2024

Vrijwel elke Nederlander heeft er dagelijks mee te maken zonder dat hij of zij dit zich realiseert: wegmarkeringen. Deze doodgewone markeringen zijn echter van levensbelang op de weg. Ontdek de belangrijke ins en outs in een nieuwe gratis whitepaper.

Wegmarkeringen dragen sterk bij aan de veiligheid van de weg door de bestuurder duidelijk en gemakkelijk de weg te wijzen. Wegmarkeringen leiden het verkeer in goede banen.
Oké, duidelijk: wegmarkeringen zijn onmisbaar. Maar hoe zorgen we dat deze van goede kwaliteit zijn? Dit is helaas geen vraag waar voor iedere wegmarkering hetzelfde antwoord geldt. Verschillende (stukken van) wegen met verschillende belastingen en doelen vragen ook om verschillende wegmarkeringen.

Soorten wegmarkeringen

Wegmarkeringen kunnen uit verschillende materialen bestaan. De meeste wegmarkeringen in Nederland bestaan momenteel uit thermoplast. Een slijtvaster en milieuvriendelijker alternatief is koudplast. Verder bestaan er ook wegmarkeringen op basis van het sterke materiaal PMMA.

De hierboven benoemde producten zijn geschikt voor duurzame wegmarkeringen met een lange levensduur. Als een lange levensduur minder belangrijk is of als de weg niet zwaar belast wordt, is wegenverf ook een optie.

Tot slot is er nog het onderscheid tussen de doorsnee Type I markering of de verhoogde, beter zichtbare Type II markering.

Ieder materiaal en iedere soort wegmarkering heeft voor- en nadelen. Meer weten over deze materialen en de toepassing bij wegmarkeringen? Download de gratis Whitepaper Wegmarkeringen van Triflex.