Herbestemmen: schoolplein op het dak

woensdag 5 januari 2011
timer 2 min
De vakprijs van de Rotterdam Architectuurprijs 2010 is gewonnen door de Jan Prins en Willebrordschool. Het gebouw is een voorbeeld voor de herontwikkeling van de Rotterdamse wederopbouw architectuur.

Het ontwerp van de transformatie is van Arconiko Architecten uit Rotterdam. Het  gebouw accommodeert twee scholen, twee gymzalen, twee peuterspeelzalen en een buitenschoolse opvang, met boven op het dak een schoolplein.

 

De school krijgt de prijs omdat het volgens de jury zowel in ruimtelijk als in programmatisch opzicht een overtuigende ingreep is.

 

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de Gemeente Rotterdam en Stichting AIR om het architectuurklimaat in de stad te stimuleren. De prijs bestaat uit een vak- en een publieksprijs. De Rotterdam Architectuurprijs is de opvolger van de vroegere Bouwkwaliteitsprijs van de gemeente Rotterdam. De prijs wordt uitgereikt op basis van een driejaarlijkse cyclus waarin de prijs achtereenvolgens gewijd is aan woningbouw, utiliteitsbouw en een actueel thema. Dit jaar was het thema ‘transformatie of hergebruik’.

 

De vakjury was als volgt samengesteld: Francine Houben (Mecanoo), voorzitter, Olv Klijn (Fabric, auteur juryrapport), Helen van Duin (De Principaal), Hans Ibelings (tijdschrift A10) en Walter Spangenberg (ABT).  Zij beoordeelden een lijst van 24 bouwprojecten die vallen onder het voor 2010 gekozen thema ‘transformatie en hergebruik’ en die in de afgelopen drie jaar in Rotterdam zijn opgeleverd.

 

Meer over deze school leest u in het themanummer Gezond Binnen van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel