Heerlen en Amsterdam willen met groen krachtwijken verbeteren

vrijdag 17 september 2010
timer 2 min
Met groen een positieve draai geven aan een negatieve ontwikkeling.

Zowel de gemeente Amsterdam als de gemeente Heerlen zetten groen in om de leefbaarheid in de krachtwijken te verbeteren. In beide steden speelt bewonersparticipatie daarbij een grote rol.

 

In Heerlen zijn de etagewoningen en krappe rijtjeshuizen in de krachtwijk Meezenbroek-Schaesbergerveld-Palemig (MSP) niet meer in trek, waardoor leegstand en verloedering op de loer liggen. Om dat voor te zijn, worden een aantal verouderde woonblokken gesloopt. De vrijgekomen ruimte wordt benut voor het verbreden van de wegen, én voor de aanleg van groen in de vorm van pocketparken. Inmiddels zijn in MSP twee pocketparken aangelegd en in gebruik genomen. In totaal wil Heerlen vier van dergelijke parkjes realiseren in deze krachtwijk. De oppervlakte van elk park varieert van zo’n 1.500 tot 2.500 vierkante meter. Om de invulling af te stemmen op de behoeften van de buurtbewoners, worden avonden gehouden waar bewoners hun voorkeuren en wensen kenbaar kunnen maken.

 

Bewonersparticipatie speelde ook een grote rol bij het maken van het ontwerp voor het Botteskerkpark in Amsterdam-Osdorp. De gemeente, onderzoeksintituut Alterra, woningcorporatie Ymere en het opbouwwerk uit de buurt onderzochten in het najaar van 2003 de wensen van verschillende groepen bewoners in de wijk Osdorp-Midden-Noord. De behoeften van kinderen, jongeren, ouderen, vaders en moeders van verschillende komaf, bleken erg uiteen te liggen. Door in het definitieve ontwerp het park in verschillende zones in te delen vond Karres en Brands Landschapsarchitecten een oplossing om aan zoveel mogelijk wensen tegemoet te komen.

 

Lees meer hierover in het aanstaande themanummer Renovatie & Herstructurering.

 

Meld u aan voor een abonnement

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel