Healing environment in wonen en zorg

dinsdag 21 december 2010
timer 2 min
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ) ontwikkelde een dossier over healing environment.

Het dossier geeft antwoord op de vraag hoe de omgeving positief kan bijdragen aan het sociaal, mentaal en lichamelijk welbevinden van de bewoners en andere gebouwgebruikers.

 

Naast  prettig wonen is er aandacht voor prettig werken.Via een helder schema geeft het dossier aan wat een gebouw tot een veilige, prettige en uitnodigende (woon)omgeving maakt die het lichamelijk, mentaal en sociaal welbevinden van gebruikers ondersteunt.

 

Uiteengezet wordt wat u kunt doen aan de omgeving waarin het gebouw staat, aan het ontwerp van gebouw en ruimtes, maar ook aan interieur en aan condities. Het dossier informeert tevens over onderzoeken, vragenlijsten en andere instrumenten.

 

Afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan de invloed van een gebouw op het fysiek welbevinden. Van algemene regelgeving als het Bouwbesluit tot aan 'Zorg in Woningen' het ontwerpprogramma voor een goede zorgomgeving van het Kenniscentrum Wonen-Zorg. Over de effecten van de omgeving op mentaal en sociaal welbevinden is minder bekend.

 

Kansen in bestaande gebouwen

Een healing environment kan niet alleen gerealiseerd worden bij nieuwbouw. Ook in bestaande gebouwen is dit te beïnvloeden met keuzes in inrichting, verlichting, kleur e.d. Er wordt gesproken van evidence-based design als daarbij gebruik wordt gemaakt van bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek en praktijkevaluatie van gebouwen: Post Occupancy Evaluation (POE).

 

In het dossier staat een schema waarin staat aangegeven welke factoren een gebouw tot een veilige, prettige en uitnodigende (woon)omgeving maakt die het lichamelijk, mentaal en sociaal welbevinden van gebruikers ondersteunt.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel