Halvemaansteiger voor The Bow in Calgary

donderdag 18 augustus 2011
timer 4 min
Een geavanceerd PERI UP steigersysteem verschaft veilige toegang en ruime werkplatforms aan de onderaannemers.

In Calgary verrijst het 236 meter hoge kantoorgebouw ‘The Bow’ dat de vorm heeft van een halve maan, maar vooral opvalt door de diagonale lijnen van de stalen draagconstructie. Een geavanceerd PERI UP steigersysteem verschaft veilige toegang en ruime werkplatforms aan de onderaannemers, die na het realiseren van de ruwbouw voor de afwerking van het gebouw zorgen.

 

PERI kreeg de opdracht om werksteigers en trappen te leveren, die tijdelijk nodig zijn voor de afwerking van de 59 verdiepingen tellende ruwbouw. De onderaannemers – verantwoordelijk voor het schilderwerk, het aanbrengen van een brandwerende coating, de isolatie en het leidingwerk – stelden diverse eisen aan afmetingen en belastbaarheid van de werkplatforms. Onderdeel van de vereisten waren werkplatforms met een tussenafstand van 2,50 meter over de volledige hoogte van het gebouw. Eén van de belangrijkste eisen, waaraan voor bijna alle onderaannemers moest worden voldaan, was dat de werkplatforms zo dicht mogelijk aan zouden sluiten op de complexe stalen constructie. De hoofddragers van de constructie staan onder een hoek van 76 graden, terwijl de voorzijde van het gebouw een ronding in de vorm van een halve maan vertoont.

 

Samen met het Ledcor team werd een oplossing gevonden op basis van het PERI UP Rosett Flex steigersysteem. In de praktijk blijkt dit modulaire steigersysteem wederom uiterst flexibel te zijn: het laat zich uitstekend aanpassen aan het gebogen ontwerp van het gebouw en aan de speciale vorm van de stalen draagconstructie.

 

PERI UP Rosett Flex – maximale flexibiliteit

Het modulaire PERI UP Rosett Flex steigersysteem kent vele toepassingen. Het metrische raster en de bijbehorende roosters met een breedte van 25 of 37,5 centimeter, garanderen maximale flexibiliteit. De Rosett knopen met tussenafstanden van 50 centimeter hebben een hoge knoopstijfheid en zorgen voor aansluitmogelijkheden in alle richtingen. Dankzij deze eigenschappen voldoet het modulaire steigersysteem aan de hoge eisen die voor de bouw van ‘The Bow’ gelden. Door de flexibiliteit van het systeem en de hoge belastbaarheid met een minimum aan diagonalen, is de oplossing met PERI UP snel en economisch.

 

Om aan de stalen constructie te kunnen werken, moeten de diagonaal lopende profielen van alle kanten toegankelijk zijn. De benodigde uitkragingen worden door middel van consoles en diagonale verbindingsstukken gerealiseerd. De consoles hebben een hoge belastbaarheid en zijn op elke hoogte te monteren, ongeacht hoe de roosters of horizontale regels zijn gemonteerd.                                                                                                                           

Door het gebruik van hoekplaten voor de binnenhoeken, bevinden de werkplatforms zich heel dicht bij de stalen constructie. Daarnaast kan het systeem worden aangepast op de complexe stalen structuur, door de legrichting van de roosters te veranderen: de legrichting van de roosters kan per steigerunit op elke plaats veranderd worden, indien nodig zelfs meerdere keren. Dankzij deze mogelijkheden kan de vorm van de steigers optimaal worden afgestemd op de staalconstructie.

 

Maximale veiligheid – efficiënt werken

Door middel van de PERI UP industriële roosters met een breedte van 25 centimeter, kunnen werkplatforms en opgangen volledig worden dichtgelegd, zonder dat er gaten ontstaan. Het oppervlak van de anti-slip roosters is geperforeerd. Daardoor zijn de roosters uitermate geschikt voor gebruik op werkplaatsen waar niet uitgegleden mag worden en veiligheid de hoogste prioriteit geniet. Een ander groot voordeel is de snelle en eenvoudige installatie: de geïntegreerde zekering tegen opwippen zet de roosters direct na montage vast, zonder dat er andere bevestigingsmaterialen aan te pas komen.

 

Voor de toegang naar afzonderlijke werkplaatsen worden PERI UP stalen steigertrappen gebruikt. De steigertrappen voldoen aan de hoogste eisen met betrekking tot belastbaarheid en toegankelijkheid: met een toelaatbare belastbaarheid van 3.0 kN/m² en een breedte van 100 centimeter, bieden de trappen genoeg ruimte, zelfs als personeel elkaar in tegenovergestelde richting passeert. Montage geschiedt eenvoudig en snel. Eerst worden de trapbomen gemonteerd, daarna worden er lichtgewicht treden op aangebracht, die tijdens montage automatisch op elkaar aansluiten. De bovenste trede zekert alle andere treden.

 

Snelle montage – economische oplossing

Het doordachte PERI systeem vereenvoudigt en versnelt de montage van PERI UP steigers, zelfs op grote hoogte. Het geringe gewicht van de afzonderlijke systeemdelen en het feit dat elk onderdeel door één persoon gemonteerd kan worden, zorgt voor een snel en moeiteloos proces. De hoge stijfheid van de PERI UP Rosett verbinding reduceert het aantal benodigde horizontale regels en diagonalen. Alle PERI UP systeemdelen zijn compatibel met elkaar, waardoor werkplatforms, trappen en veiligheidsleuningen eenvoudig te monteren zijn. De zelfzekerende Rosett verbinding biedt optimale veiligheid als het gaat om werk en montage. Als de horizontale regel gemonteerd wordt, valt de spie door eigen zwaartekracht automatisch in de opening van de Rosett en wordt in de juiste positie gezekerd. Het PERI UP systeem wordt al vele jaren toegepast en getest: het steigersysteem voldoet aan alle eisen die gelden voor systeemsteigers volgens de normen EN 12810 en EN 12811.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel