Guldenwater van Ludo Grooteman in Delft opgeleverd

dinsdag 26 oktober 2021
Ludo Grooteman ontwierp Guldenwater met oog voor het nieuwe elan van de binnenstad van Delft. “Het gebouw vloeit samen met de drukte van de stad beneden, terwijl de woningen daarboven mooie buitenruimtes hebben. Zo krijgt de stad het gevoel van buiten terug.”

Nieuwe ruimte
Het treinspoor dat dwars door het centrum van Delft liep, is ondertunneld, met een enorme ruimtewinst als gevolg. Het nieuwe stadhuis staat boven op het ondergrondse station en het oude spoortracé is omgevormd tot een langgerekt park. Naast het park, bij de Oude Gracht en langs de Ireneboulevard staat sinds dit voorjaar Guldenwater, met commerciële ruimtes in de plint en woningen er bovenop. 
 
Dynamisch daklandschap
Het gebouw piekt richting de kruising van de Ireneboulevard met de Oude Gracht. Vanuit de punt terrasseren de woonlagen naar beneden. Aan de andere zijde heeft de voorgevel juist een kleinere schaal, rondom het binnenhof en richting het park. Het daklandschap dat hierdoor ontstaat, geeft het gebouw een dynamisch stads karakter. 
 
Buiten wonen
Het dak van de ene woning is de buitenruimte van de andere. De terrassen geven de woningen verrassend veel licht en ruimte in de buitenlucht. In het binnenhof is ondertussen zelfs de grootste binnenstedelijke vlindertuin van Nederland gevestigd. De woningen variëren van appartementen tot maisonnettes, allen met aangenaam uitzicht en balkon of terras.
 
Stoer en stenig
Het gebouw is opgetrokken uit beton en heeft een klassieke opbouw. De plint is hoog en transparant, en daarboven heeft de gevel een sterk ritmisch karakter met bakstenen accenten. 
 


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
ere