Grote interesse voor zonne-energie bij huiseigenaren

vrijdag 6 mei 2011
timer 2 min
Ruim 60 procent van de woningeigenaren in ons land is geïnteresseerd in de aanschaf van zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.

De lagere maandelijkse lasten als gevolg van energiebesparing worden namelijk door 75 procent van de woningbezitters die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen aangegeven als reden. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.

 

Zonne-energie

Energiebesparing belangrijkste reden voor interesse in zonne-energie

Huiseigenaren zijn enthousiast over de toepassingen van zonne-energie. Hoewel het aantal dat daadwerkelijk zelf al energie opwekt met behulp van zonnepanelen of zonneboilers nog laag is, is de potentiële markt voor zonne-energie aanzienlijk. Maar liefst 61 procent van de woningeigenaren zonder zonnepanelen op het dak, staat hier wel degelijk voor open. Voor zonneboilers ligt de animo iets lager: 40 procent.

 

Lagere energienota

Een lagere energienota door energiebesparing wordt gezien als het belangrijkste voordeel van zonnepanelen (76 procent) en zonneboilers (65 procent). De financiële voordelen zijn belangrijk voor consumenten, want ruim vier op de tien respondenten verwacht dat stijgende energieprijzen ervoor zullen zorgen dat zonne-energie in de nabije toekomst goedkoper zal zijn dan energie uit fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Op dit ogenblik nemen woningeigenaren echter nog een afwachtende houding aan ten opzichte van zonnepanelen en –boilers. Zij vinden de aanschafprijs nog te hoog (39 procent) of de terugverdientijd nog te lang (36 procent). Toch denken consumenten niet alleen aan de eigen portemonnee. Dat zonne-energie daarnaast ook bijdraagt aan een oplossing voor de huidige milieuproblemen is namelijk ook een belangrijke reden om zonnepanelen (49 procent) en zonneboilers (37 procent) te overwegen.

 

Actief op zoek

Ruim een derde (35 procent) van de huiseigenaren zonder zonnepanelen is zo geïnteresseerd dat zij al op zoek zijn gegaan naar informatie. Men zoekt vooral informatie over de aanschafprijs van panelen (77 procent), de terugverdientijd (73 procent) en subsidies (68 procent).

Opvallend is dat woningeigenaren veel minder geïnteresseerd zijn in bouwkundige aspecten bij plaatsing van zonnepanelen of -boilers, zoals de consequenties voor het dak van de woning. Ongeveer een vijfde van geïnteresseerden gaat hiernaar op zoek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel