Groep 50-plussers bouwt woningen in toekomstgerichte wijk Veemarkt2.0

dinsdag 23 november 2010
timer 2 min
Op het terrein van de vroegere Veemarkthallen in Utrecht komt een vernieuwende, duurzame woonwijk.

De plannen voor de 500 nieuwe woningen omvatten onder andere collectief particulier opdrachtgeverschap, ofwel het zelf bouwen van je huis met een groep gelijkgestemden. Een zelfbouwgroep van 50-plussers zoekt nog meer mensen die mee willen doen met hun bijzondere bouwinitiatief.

 

De groep 50-plusssers heeft de ambitie om op het Veemarktterrein een appartementengebouw in collectief particulier opdrachtgeverschap te realiseren. Een dergelijk bouwinitiatief – dat de naam MarktMeesters heeft gekregen – is vrij uniek in Nederland. MarktMeesters zal in Utrecht naar verwachting het eerste duurzame appartementengebouw zijn dat in collectief particulier opdrachtgeverschap totstandkomt. 

Bijzonder is ook, dat toekomstige bewoners van MarktMeesters kunnen kiezen of ze willen kopen of huren. Beide opties zijn mogelijk binnen hetzelfde gebouw.

 

Aardwarmte en domotica

MarktMeesters is een idee van architect Jan Wijnand Groenendaal. Hij wil een energiezuinig, toekomstgericht appartementengebouw bouwen. Appartementen verwarmd door aardwarmte, met een zonneboiler of pv-cellen, wellicht met een kleine windturbine en natuurlijk domotica. Woningen waar mensen ook op hogere leeftijd comfortabel en plezierig kunnen blijven wonen. 

 

Doorstroming woningmarkt

Door de toenemende groep actieve, vitale ouderen is er grote behoefte aan dit type appartementen. Als deze ouderen verhuizen, komen hun woningen – meestal eengezinswoningen met tuin – vrij voor gezinnen en starters, wat goed is voor de doorstroming op de woningmarkt. 

 

Sociaal netwerk

Toekomstige bewoners creëren hun eigen ideale woning en in principe ook een duurzaam sociaal netwerk. WKG Architecten is de gids die de groep toekomstige bewoners in dit proces begeleidt en met raad en daad ondersteunt. Naar verwachting start de gemeente Utrecht in 2011 met de uitgifte van de bouwkavels. De bouw kan in 2012 beginnen, zodat het complex in 2013 gereed is.

 

Meer deelnemers zijn welkom

De zelfbouwgroep MarktMeesters zoekt nog meer deelnemers. Dat hoeven niet per se 50-plussers te zijn, iedereen die zich aangesproken voelt, is van harte welkom om mee te bouwen aan het huis van zijn of haar dromen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel