Groene revolutie niet meer te stoppen

donderdag 14 juli 2011
timer 3 min
“Dat de overheid niet meer in duurzaamheid gelooft, investeringen afbouwt, daar kan ik geen tel van wakker liggen. De groene beweging komt nu van onderaf en is niet meer te stoppen. Overal om je heen zie je het geburen: de groene revolutie is in volle gang.” Dat zegt directeur/eigenaar Wim van Ginkel van hoveniersbedrijf de Koninklijke Ginkel Groep.

Bij de hoofdvestiging in Veenendaal van de Koninklijke Ginkel Groep (bijna 200 medewerkers, opgericht in 1903) prijkt sinds enige tijd een proefopstelling van groene gevels. stedenbouwkundigen, architecten, gebouwbeheerders en andere belangstellenden kunnen hier gevelbegroeiing aanschouwen.

 

Studiemiddagen

Van Ginkel organiseert ook (drukbezochte) studiemiddagen over groene gevels – op 29 september de derde editie. Dat gevelbegroeiing een hot item bewijst de opkomst: “Tot mijn verbazing zat de zaal vol met architecten die in het verleden nauwelijks tijd voor ons hadden. De groene gevel is het eerste product sinds ik in 1984 in de sector begon waarnaar meer vraag is dan wij momenteel aankunnen. Al halen we die achterstand langzaam in. Veel tekeningen met groene gevels verlaten de architectentafels. Een hele andere situatie dan toen wij een jaar of vijftien geleden met groene daken de boer op gingen. Destijds had je, geloof ik, alleen de daktuin op Schiphol Plaza.”

 

Een sterke groei

Van Ginkel voorziet een sterke groei in het aantal gebouwen met gevelbegroeiing (met name van binnengevels), zeker nu er systemen zijn ontwikkeld die klimaatbestendig zijn. Hoewel er in het proces naar meer duurzaamheid voortdurend bedreigingen op de loer liggen, is Van Ginkel optimistisch gestemd. “Groen stond nog nooit zo hoog op de agenda als nu.

Hoewel in onze branche kosten nog steeds belangrijk zijn, zijn maatschappelijke waarden steeds meer gaan tellen.”

 

Landscape Contractors

Op een congres van de Europese organisatie van Landscape Contractors in Brussel kreeg hij vorige maand – wetenschappelijk onderbouwd – de zoveelste bevestiging van de voordelen van de duurzame vergroening. Groen als antwoord op fijnstof bijvoorbeeld, en de onmiskenbare relatie tussen groen en gezondheid. “Er is duidelijk aangetoond dat wie in een groene omgeving verblijft, langer leeft. Als je in zo’n ambiance revalideert, herstel je sneller. Oude onderzoeken van NASA wezen al in die richting. Op de werkplek stimuleert groen de productiviteit en het welbevinden.  Dit alles leidt er toe dat de facilitair manager, of hij nu bij de overheid of bij een profit-organisatie werkt, in toenemende mate te maken krijgt met groene aspecten. Wie zijn bedrijf een betere uitstraling en imago wil geven, kan bovendien niet om deze ontwikkeling heen.”

 

Meer weten?

 

 

Rotterdam bouwt een superdakpark van meer dan 10.000 vierkante meter op winkels en woningen.

Dit grandioze dakpark met kassen voor stadslandbouw staat in de top 10 van Stedebouw & Architectuur themanummer Daken. Kijk hier voor de top 10 en lees ook het artikel over stadslandbouw op daken.

_________________________________________________________________________________

TIP: Stedebouw & Architectuur met als thema Daken is verschenen. U leest onder meer over

- De toekomst van het dak

- Effecten groene daken

- Stadslandbouw op daken

- Top 10 groene daken

- Nieuwe stationsoverkappingen

Bestel Daken als los nummer hier

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel