'Groen' laboratorium op schooldak

donderdag 23 juni 2011
timer 2 min
Het nieuwe dak van de Herderschêeschool in Utrecht, landelijk één van de eerste 'groene' laboratoria in de buitenlucht, wordt maandag 27 juni a.s. geopend door leerlingen en wethouder Duurzaamheid Mirjam de Rijk. De gemeente en provincie gebruiken het dak om verschillende soorten duurzame dakbedekking te onderzoeken.

De komende drie jaar meten zij de temperatuur en de hoeveelheid water die het dak kan vasthouden. Doel is de effectiviteit van duurzame daken te bepalen. Het is een gezamenlijk project van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de school.

 

Demonstratie- en onderzoekslocatie

Het 600 vierkante meter grote oude dak van de Herderschêeschool was aan vervanging toe. Mede daarom is het geschikt als demonstratie- en onderzoekslocatie. De gemeente legde zeven vegetatiedaken aan en twee daken met olivijn, een CO2-bindend mineraal. Een tiende deel wordt als normaal dak aangelegd en gebruikt als referentie. Voor de vegetatiedaken is mos, sedum (een soort vetplant), gras en een combinatie ervan gebruikt. Ook wordt geëxperimenteerd met dakdelen die als isolatiedak of waterdak zijn aangelegd. Deze technieken zijn allemaal eenvoudig toepasbaar en de meeste kunnen door een particulier zelf aangelegd worden.

 

_________________________________________________________________________________

TIP: Stedebouw & Architectuur met als thema Daken is verschenen. U leest onder meer over

- De toekomst van het dak

- Effecten groene daken

- Stadslandbouw op daken

- Top 10 groene daken

- Nieuwe stationsoverkappingen

 

Bestel Daken als een losse nummer hier

___________________________________________________________________________________

 

Metingen en resultaten

Tot mei 2014 wordt op alle delen continue de binnen- en buitentemperatuur, het bodemvochtgehalte en het waterbergend vermogen van het groene dak gemeten. Verder staan op het dak een weerstation en sensoren voor waterdruk en bodemvocht. Door de grootte van het dak, de duur van het onderzoek en de diversiteit van de dakbedekking zijn de uitkomsten landelijk interessant. Met de meetresultaten kunnen provincie en gemeente een bijdrage leveren aan soortgelijke, toekomstige projecten in Nederland en daarbuiten. Ook kunnen zij beter particulieren en bedrijven adviseren die een duurzaam dak willen aanleggen. Meer informatie over groene daken en subsidiemogelijkheden staat op www.utrecht.nl/groendak

 

Effect groen dak

Een groen dak kan op veel verschillende manieren bijdragen aan een beter stedelijk leefklimaat. Minder belasting van het rioolstelsel, een comfortabele binnentemperatuur in warme èn koude perioden, minder co²-uitstoot en een lager energieverbruik.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel