Groen kantoor Bergopwaarts officieel geopend

maandag 28 maart 2011
timer 2 min
Het nieuwe kantoor van woningbouwvereniging Bergopwaarts is op 25 maart 2011 officieel geopend. Van aken architecten maakte het ontwerp voor het gebouw en het interieur.

Het gebouw is een combinatie van slimme oplossingen die aansluiten bij de voorbeeldfunctie die Bergopwaarts wil hebben op het gebied van duurzaamheid. Het resultaat is een transparant en groen kantoor dat bijdraagt aan een prettige werkomgeving en waar klanten zich thuis voelen.

 

Vorm van het gebouw

De meest in het oog springende oplossing is de vorm van het gebouw: een afgeronde driehoek. Het driehoekige perceel leende zich daar uitstekend voor. Bovendien draagt de vorm bij aan een efficiënte energiehuishouding.

De positionering van de verschillende ruimten in het gebouw en de oriëntatie van de raamopeningen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. De werkplekken zijn gepositioneerd aan de noordzijde van het pand, zodat er sprake is van gelijkmatige daglichttoetreding. Gebruik van traditionele koel- en verwarmingssystemen en kunstlicht blijft zo beperkt.

 

Zonwering en betonkernactivering

Aan de zuid-, west- en oostgevel is zonwering toegepast die bestaat uit glazen lamellen in series van tien. Deze worden automatisch bijgestuurd, zodat er geen directe zoninstraling is. In de vloeren is betonkernactivering toegepast voor verwarming en koeling van het gebouw.

 

Materialisering

De toegepaste materialen zijn zo min mogelijk milieubelastend. Er is gebruikgemaakt van verduurzaamd hout, baksteen en glas. De gevels zijn opgetrokken uit geglazuurde groene baksteen.

 

Prettige werkomgeving

Een atrium met een lichtkap bestaande uit dichte en glazen vlakken zorgt voor optimale daglichttoetreding zonder dat het gebouw opwarmt. De witte binnengevels bevorderen de reflectie, zodat ook op de dieper gelegen werkplekken voldoende daglicht aanwezig is. Dit draagt bij aan een prettige werkomgeving.

 

Interieur

Het interieur heeft een huiselijke uitstraling waardoor het gebouw laagdrempelig toegankelijk is voor alle klanten van Bergopwaarts. Glazen binnenwanden zorgen voor nog meer transparantie in het gebouw en bevorderen de communicatie tussen de medewerkers. Ze zijn bovendien, net als de stalen systeemwanden, demontabel, zodat ze zonder beschadiging kunnen worden verplaatst of hergebruikt. Verder zijn duurzame materialen zoals recyclebaar meubilair, bamboe parketvloeren en gerecycled tapijt in het interieur toegepast.

 

Transparante woningbouwvereniging

Chris Theuws, directeurbestuurder woningbouwvereniging Bergopwaarts: “Het ontwerp van van aken architecten heeft onze verwachtingen waargemaakt. Met ons nieuwe pand laten we zien wat we zijn: een transparante woningbouwvereniging. De indeling van het pand voorziet in een efficiënte en prettige werkomgeving. En de huiselijke uitstraling zorgt ervoor dat klanten zich hier thuis voelen.”

 

www.vanakenarchitecten.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel